Украинска църква, автокефалия

Вселенската патриаршия ще предостави на Украинската църква Томос за автокефалия в навечерието на православната Коледа, 6 януари, съобщи говорителят на киевската патриаршия Евстратий.

„Томосът на Вселенския патриарх трябва да бъде предаден на новата църква в Украйна на 6 януари“, се казва в официално изявление.

През октомври Вселенската патриаршия обяви началото на създаването на автокефалия в Украйна. Нейният синод отмени решението от 1686 година за преминаване на Киевската църква към Московската патриаршия, върна подчинението директно на патриарха на Константинопол и сне анатемата към лидерите на двете неканонични църкви в Украйна – Филарет на Киевската патриаршия и Макарий – от Украинската автокефална православна църква.

Настоятел на новата църква на Украйна се планира да бъде избран на „обединителния“ събор, който е насрочен в Киев на 15 декември, предаде ТАСС.

Главата на Екраинската православна църка на Киевската патриаршия (УПЦ КП) Филарет преди дни заяви, че ще продължи да бъде патриарх и след обединителния събор и създаването на нова поместна църква в страната:

„Разпространяват се слухове, че патриархът няма да остане на длъжност и ще отиде в оставка. Това не е истина. Аз до смъртта си ще бъда патриарх, защото интронизацията беше през 1995 г. и никой няма да снеме от мен тази благодат.“

Той също така съобщи, че на обединителния събор на 15 декември ще присъстват не повече от четирима архиереи на Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ МП).

По думите на Филарет всички въпроси за обединението „ще се решават изключително на събора“. Според него, доколкото УПЦ – Киевска патриаршия ще има мнозинство, то „възможните вредни за Украйна предложения няма да минат“.

В Киево-Печерската лавра преди 2 дни се проведе заседание на Св. Синод на Украинската православна църква (Московска патриаршия), на което участващите архиереи под председателството на Киевския митр. Онуфрий за пореден път забраниха на своите епископи и свещеници да вземат участие в обединителния събор, който ще се проведе най-вероятно на 15 декември в храма „Св. Софѝя Киевска“, съобщава „Двери“.

В становището на синода обединителният събор е наречен „незаконно събрание“ поради участието на разколници в него, а на евентуалните участници се напомня архиерейската клетва, която са дали при ръкоположението си за послушание на каноничното си ръководство, която трябва да бъде спазвана „дори под заплахата от смърт“. Освен това се отбелязва, че украинският синод не е упълномощовал никой митрополит да присъства на обединителния събор в „Св. Софѝя Киевска“ като свой наблюдател.

Тези дни източници, близки до Вселенската патриаршия, дадоха гласност на писмото-покана на патр. Вартоломей до Киевския митр. Онуфрий от октомври т. г., в което той го кани да вземе участие в обединителния събор и да издигне своята кандидатура за предстоятел на обединената Украинска църква. Огласяването на писмото два месеца по-късно се дължи вероятно на наближаващата дата на обединителния събор, като Вселенска патриаршия държи да бъде известно, че е потърсила диалог с каноничната Украинска църква и е поканила предстоятеля ѝ да участва и дори да възглави автокефалната Украинска църква. Украински медии съобщават, че митр. Онуфрий не е отговорил на писмото на патр. Вартоломей, но му го е върнал – тази информация обаче не е потвърдена официално.

Лични покани за участие в събора в „Св. Софѝя Киевска“ патр. Вартоломей е изпратил до всички митрополити на УПЦ (МП), за да присъстват заедно с двама представители от епархията си (по един клирик и монах или мирянин), за да излъчат тримата кандидати за предстоятел на автокефалната Украинска църква. Патриархът изразява надежда, че поканата ще бъде приета, за да „се изцелят кръвотечивите рани на разкола“ в страната. В писмото се съобщава също, че съборът ще бъде председателстван от митрополита на Франция Емануил, а на него ще присъства и президентът Петро Порошенко.

В края на ноември Св. Синод на Вселенската патриаршия проведе свое заседание, на което се очакваше да бъде обявена официалната дата на обединителния събор, но това не беше направено. Архиереите на Патриаршията съобщиха само, че са одобрили вариант на устава на новата автокефална църква. Това даде повод на някои руски медии да разпространят като новина, че новата Църква в Украйна няма да бъде автокефална, а автономна, т. е. подчинена на Вселенската патриаршия. От патриаршията съобщиха, че уставът ще бъде предложен за гласуване от участниците в събора, а няма да им бъде налаган. Той не е изработен във Фенер, а от украински епископи, които обаче вече няколко месеца не успяха да постигнат съгласие за неговото съдържание. Поради тази причина съгласуването на проектоустава беше извършено от Константинополската патриаршия. Той предвижда издаване на Томос за автокефалия, но предстоятелят на новата автокефална църква все още няма да има патриаршеско достойнство, а ще бъде Киевски митрополит по подобие на автокефалните църкви на Гърция, Албания, Кипър, Полша и др.

Изострянето на отношенията между поместните православни църкви по повод украинския църковен спор е пряка последица от бойкотирането на събора на Православната църква на Крит през 2016 г., когато четири църкви, в това число и БПЦ, се отказаха от участие дни преди началото на събора, което нанесе тежък удар върху доверието в православния свят и разруши съборния дух в Църквата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук