Костадин Костадинов
на снимката: основателят на "Възраждане" Костадин Костадинов

Софийска градска прокуратура  инициира пред Софийски градския съд процедура по реда на чл.40, ал.1, т.1 от Закона за политическите партии, с която се иска заличаване на регистрацията на политическа партия „Възраждане“ и нейното разпускане.

Въз основа на своите правомощия по реда за надзор на законност и във връзка с постъпил сигнал от 04.06.2020 г. за установени нарушения в дейността на политическа партия „Възраждане“, отдел „Гражданско съдебен надзор“ към СГП е назначил извършване на проверка по реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт, се казва в съобщение на прокуратурата.

Предварителната проверка е установила множество нарушения, свързани с регистрацията на ПП „Възраждане“.

Сред тях е деклариране на неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията.

От прокуратурата са установили, че към датата на провеждането на Учредителното събрание има данни за 86 лица, които са били извън територията на страната, а са вписани като учредители.

108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 броя), са заявили, че подписите в списъците не са техни.

А 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии.

Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“, заявяват от държавното обвинение.

За две лица има попълнени декларации за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 02.08.2014 г. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през м. юни 2014 г.

Въз основа на материалите от образуваната преписка в СГС е изготвена и внесена искова молба за образуване на дело.

След насрочването му същото ще бъде разглеждано в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни, се казва в прессъобщението на прокуратурата.

Лидер на партия „Възраждане“ е варненецът Костадин Костадинов, който се счита за близък до Москва. В последните дни той и членове на партията му са непрекъснато забелязвани  сред протестиращите на жълтите павета в столицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!