Протестите преминаха в нова фаза- гражданско неподчинение и национална стачка.

Още в 7 часа пред сградата на Народното събрание започнаха да се събират протестиращи. Стотици се събраха пред Народното събрание с възгласи оставка. Те продължават да настояват за нови избори и нов главен прокурор.

 

Движението по бул.“Цар Освободител“ е блокирано.

Протест пред Народното събрание

Ще има блокада и на други ключови сгради в различни части на страната, където традиционно има сериозно народно недоволство.

Протестиращите не искат вот на недоверие, искат този парламент да си тръгне, както и цялото правителство. Днес е 12-ия ден на масово протести в страната.

Организаторите са категорични, че гражданското неподчинение е законна форма на протест.

Протестиращите целят тотално блокиране на парламента, на съдебните палати в цялата страна, магистрали, пътища, кръстовища, гари, летища, мостове и всяка публична сграда и или дейност.

Органите на реда пък призоваха протестите да протичат мирно, а институциите да бъдат оставени да работят.

Полицейското присъствие пред сградата на парламента е засилено. Разположение са части на жандармерията и повече полицаи от обикновено.

Обречен ли е петият вот на недоверие към кабинета „Борисов” 3

На извънредно заседание депутатите обсъдиха внесения от „БСП за България“ вот на недоверие към правителството на тема корупция. Дебатите започнаха в 9 часа и приключиха малко след 11. Преминаха доста вяло и без сериозни нападки и напрежение. Мотивите бяха изложение от Корнелия Нинова и от Красимир Янков от левицата.

От ГЕРБ бяха категорични, че вотът няма да мине и че в момента няма нужда от нови избори. От парламентарната трибуна партията първи защити Александър Ненков.

Това е петият пореден опит на опозицията да свали кабинета „Борисов 3“.

През 2018 г. левицата пак пробва да свали от власт правителството на Бойко Борисов с мотиви за провала му в областта на противодействието на корупцията.

Останалите три опита през годините бяха свързани със секторите сигурност, здравеопазване и околна среда и води.

Гласуването в пленарна зала ще се проведе най-малко 24 часа след края на обсъжданията.

От ДПС вече заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие в пленарна зала.

Заедно БСП и ДПС обаче имат 103-ма народни представители, а за да падне правителството са нужни гласовете на 121.

Това означава, че отново ще трябва да се разчита на партията на Веселин Марешки – „Воля“, която макар да се заявява като опозиция, неизменно подкрепя правителството, както и на гласовете на деветимата независими депутати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!