На снимката: Емил Антонов

Емил Антонов, бивш служител на ръководна длъжност в столичната „Топлофикация“, в продължение на 10 години беше разследван и подсъдим за присвояване на милиони, преди делото срещу него беше прекратено. Наскоро той осъди прокуратурата да му изплати обезщетения за над 176 000 лева. Решението не е окончателно, но втората инстанция му присъди повече пари от първата, съобщи „Лекс“.

Заведенот от Антонов дело срещу държавното обвинение е по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Само преди дни Софийският апелативен съд (САС) му е присъдил обезщетения от 40 000 лева за преживените страдания през годините и над 136 000 лева за пропуснати ползи от неполучени заплати.

Често завършилите с оправдателни присъди наказателни процеси водят до дела по ЗОДОВ, а ако са били публични с обвиненията, свързани с работата на подсъдимите, налаганите след това обезщетения са много по-големи. В случая с Антонов впечатление прави крупното обезщетение за понесени имуществени вреди, тъй като те са по принциппо-трудни за доказване.

Според решението на съдебния състав с председател Атанас Кеманов е видно, че освен обичайните вреди Антонов е бил обект на подигравки от страна на възможни работодатели, като в продължение на 10 години е опитвал и не е успявал да си намери работа по специалността. Съдът приема, че единствената причина за това да му се наложи да се изхранва с по-нискоквалифицирана работа, е публичният съдебен процес срещу него.

Работилият на ръководна длъжност в „Топлофикация“ Антонов бе арестуван през декември 2006 г., няколко месеца след задържането на директора Валентин Димитров-Вальо Топлото. Тогава прокуратурата му повдигна обвинение за съучастие в присвояването на пари от дружеството и той остана в ареста половин година. Още след задържането му е бил прекратен и трудовият му договор с „Топлофикация“ поради невъзможност да го изпълнява.

Първият обвинителен акт по делото е от 2008 г., а на следващата година Антонов е оправдан. 3 години по-късно оправдателната му присъда е потвърдена и на втора инстанция, но след това Върховният касационен съд (ВКС) върна делото, защото не бил съгласен с оправдателните присъди на част от останалите подсъдими, начело с Валентин Димитров. Според тогавашния докладчик по делото във ВКС Севдалин Мавров, който сега е член на Висшия съдебен съвет, отговорност е трябвало да се търси единствено от Вальо Топлото.

Апелативният съд върна делото на първа инстанция, където то бе прекратено и така в края на 2013 г. то се оказа отново в прокуратурата. В следващите две години тя два пъти опита да внесе нов обвинителен акт, в който отново бяха включени всички подсъдими, но той все беше връщан заради допуснати съществени нарушения.

През май 2016 г. прокуратурата прекрати делото срещу Антонов след изрично указание на градския съд. Така процесът срещу него приключи след почти 10 години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!