Апелативната специализирана прокуратура поиска бившият кмет на Галиче Ценко Чоков да бъде задържан отново. Причината е, че той бил забелязан в ресторант, нарушавайки мярката си за неотклонение „домашен арест“, която трябвало да изтърпява на адрес в София, за да не притеснява жителите на Галиче, голяма част от които са свидетели по делото срещу него.

На пресконференция говорителят на Прокуратурата Румяна Арнаусова обясни, че за вчера е дадено разрешение Чоков да наруши мярката си, а причината за това е посещение при стоматолог.

„Лицето е засечено в столично заведение в Драгалевци във видимо отлично състояние. Това, което установихме, е че Апелативният специализиран съд за вчерашния ден е дал разрешение на Ценко Чоков да се отклони от мярката за неотклонение „домашен арест, за да посети стоматолог. Със сигурност заведението не е такъв кабинет“, обясни Арнаудова.

Докато беше в ареста, адвокатите му многократно искаха промяна на мярката му за неотклонение по здравословни причини. Защото бил зле, финалните пледоарии по делото му в спецнаказателния съд се проведоха в затворническата болница, а присъдата си от четири години и половина затвор той чу в носилка. Така се е явил и на последното заседание във второинстанционния спецсъд.

Снимки от снощи, разпространени от Нова телевизия, го показаха седнал на маса в столично заведение. При домашен арест това може да стане само с разрешение на съда. Затова и прокуратурата иска да бъде върнат в килията. Районната прокуратура в София пък вече е образувала дело за даване на невярно заключение за здравословното състояние на Чоков от вещите лица след заключенията, на които Апелативният спецсъд го пусна от ареста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!