Владимир Путин
на снимката: Президентът на Русия Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин заплаши, че ако САЩ се оттеглят от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег, Русия може лесно да създаде и разположи ракети със среден обсег с наземно базиране.

Това каза руският държавен глава на среща с висшия военен персонал в централата на руското министерство на отбраната в Москва, цитиран от световните информационни агенции.

САЩ обвиняват Русия в незачитане на договора, което Москва отрича, и заплашват да се изтеглят от него. Други държави могат да разработват забранени от договора ракети, защото не са страни по него. Споразумението беше подписано от Вашингтон и Москва през Студената война.

По думите на Путин  нищо не спира Русия и САЩ да се съгласят други страни да могат да се присъединят към Договора.

„Да, наистина, с този договор има определени трудности, в него не участват други страни, притежаващи ракети със среден и малък обсег. Но какво пречи да се започнат преговори за тяхното присъединяване към сегашното споразумение или да се пристъпи към обсъждане на параметрите на нов договор“, заяви Путин.

Държавният глава на Руската федерация отправи недвусмислено послание към „страните, които говорят агресивно“.

„Надявам се, че нашите нови системи ще накарат да се замислят тези, които са свикнали с милитаристична и агресивна риторика.“

С тези думи руският президент Владимир Путин съобщи за успешни изпитания на нова междуконтинентална ракета „Сармат“, както и че скоро ще започне серийно производство на най-нов ракетен комплекс „Авангард“.

Путин изтъкна още, че новото руско въоръжение няма аналози в света и ще укрепи баланса на силите и ще помогне за установяване на стабилност в света.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!