Христо Иванов
на снимката: Христо Иванов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг. председателят на „Да, България” и съпредседател на „Демократична България” Христо Иванов коментира набързо прокараните промени в антикорупционния закон, които застрашават частната собственост у нас.

Той бе категоричен, че ако „Демократична България” спечели следващите парламентарни избори, законът, както и институциите, които го изпълняват ще бъдат ликвидирани и построени наново.

„Цялата тази структура ще бъде ликвидирана. Ние съвършено ясно заявяваме, че Специализираната прокуратура, Специализираният съд, КПКОНПИ в настоящия им вид трябва да бъдат премахнати. Това са едни органи, които са опорочени на концептуално ниво, опорочени като логика на подбор на техния личен състав и изключително опорочени като логика на подбор на ръководния им състав. Те трябва да бъдат преосновани.”

Иванов бе категоричен, че промените, които прокарват от ГЕРБ, поставят в опасност правото на лична собственост в България, тъй като всеки може да стане обект на конфискация от страна на КПКОНПИ, независимо че може обвиненията срещу него да са свалени или да бъде произнесена оправдателна присъда в негова полза.

Съпредседателят на „Демократична България” прогнозира, че КПКОНПИ ще завърши като комисията „Златанов” и много скоро ще стане ясно, че тя ще се използва срещу политически неудобните. Христо Иванов не изключи и възможността някои от настоящите народни представители да станат обект на КПКОНПИ.

По негови думи в парламента няма реална опозиция и това личи от липсата на дебати, с които бяха приети последните промени в антикорупционния закон миналата седмица. Иванов бе категоричен, че ГЕРБ се радват на мълчаливата подкрепа на БСП и ДПС по въпроса.

Цялото интервю с Христо Иванов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!