Парламентът одобри на първо четене спешните промени, които управляващите предложиха в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Предложението бе подкрепено от 116 народни представители, 6 гласуваха „против“, а 25 се въздържаха.

Законодателната инициатива бе на депутата от ГЕРБ и председател на Правната комисия Данаил Кирилов, а предложението предвижда незаконно придобитото имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Управляващите настояват още сроковете за конфискация, предвидени в антикорупционния закон, да отпаднат.

Повод за промените стана тълкувателно решение на Върховния касационен съд. В него се посочва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация. Решението на съда има задължителен характер, а след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество.

Към момента те са на обща стойност над 22 млн. лв. по около 20 дела.

Промяната бе гласувана почти без дебат в пленарна зала, а единственото изказване бе на депутата Хамид Хамид от ДПС.

„Някой промени правилата на футболния мач, след като той беше започнал. Мач, благодарение на който България получи най-положителният доклад от много време насам. Може да сте сигурни, че огромната заслуга за това е на работата и дейността на КПКОНПИ. Сега, с този законопроект, вносителят предлага да възстановим правилата“, заяви той от парламентарната трибуна.

Призовавайки народните представители да подкрепят промените Хамид подчерта, че те са „подобаващ отговор“ на опитите да се променя българското законодателство отвън.

Въпреки мълчаливия консенсус в Народното събрание, редица експерти са на мнение, че законодателните промени поставят в опасност демократичните устои на държавата. Според българското и европейското законодателство всеки е невинен до доказване на противното, но конфискацията на имущество може да се приеме като извънсъдебно накзание срещу неудобните.

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг. адвокат Емил Георгиев коментира, че КПКОНПИ ще се използва като „бухалка“ срещу политически неудобните. По негови думи има сериозни съмнения, че разпоредбите, залегнали в Закона за противодействие на корупцията и настоящите промени ще влязат в остро противоречие с европейското законодателство, според което за да има конфискация, трябва да има влязло в сила осъдително решение на съда.

Цялото интервю с юриста може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!