Лозан Панов

Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд /ВКС/ днес взе решение, което може да доведе до прекратяване на няколко стотици дела за конфискация на незаконно придобито имущество. Решението на магистратите гласи, че прекратяването на наказателното производство е абсолютна процесуална пречка да се води дело за отнемане на незаконно придобито имущество. То обаче не засяга делата, заведени по новия антикорупционен закон. Единадесет съдии са подписали решението с особено мнение.

Тълкувателното дело във ВКС беше образувано по искане на Четвърто гражданско отделение на 8 юли 2016. Тогава съдиите спряха дело на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), сега КПКОНПИ.

Решението днес бе взето от Общото събрание на Гражданската колегия, председателствано лично от шефа на съда Лозан Панов. Върховните съдии се произнесоха, базирани върху основни принципи от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Те намират, че в съответствие с ГПК предпоставките, които дават право за завеждане на иск за конфискация, са абсолютни. Ако една от тях от отпадне, комисията за конфискация губи правото си на иск. Началото на на наказателно дело срещу ответника се оценява като основна предпоставка за наличието на дело за конфискация.

В тълкувателното решение не се посочва изрично, че постановяването на окончателна оправдателна присъда е основание за прекратяване на делото за конфискация. Този въпрос въобще не е засегнат от върховните съдии. Според водещи специалисти по наказателно право обаче влязлата в сила оправдателна присъда е още по-силно основание да се сложи край на делото за отнемане на имущество от прекратяването на наказателното производство.

Тълкуването от върховните съдии не се отнася до изрично записани в закона изключения, според които проверката на имуществото продължава и след като наказателното производство е прекратено поради последвала амнистия, изтекла давност, невменяемост и смърт на дееца, или когато е допуснат трансфер на делото в друга държава.

Няма точна статистика колко дела ще засегне, но предварителните изчисления показват, че може да са стотици. В момента малко над 300 дела за конфискация са в съдебна фаза по стария закон, въпреки че прокуратурата е прекратила наказателните дела срещу засегнатите. Само такива дела ще бъдат обхванати от решението на ВКС. Въпросният закон бе отменен през януари тази година, а според новият антикорупционен закон дело за конфискация на незаконно придобито имущество може да продължи независимо от развитието на наказателното дело срещу собственика. Тъй като законът е ясен, ВКС не може да се намесва. В стария закон нямаше такова изрично уточнение, а делата за конфискация продължаваха и при прекратени наказателни дела.

Сред „зарадваните“ от решението на ВКС се очаква да бъдат хора с дела, отговарящи на посочените условия. Такива са банкерът Цветан Василев, издателят Иво Прокопиев, ексдепутата Христо Бисеров, бившия министър Трайчо Трайков.

Бисеров например се смята за сигурен „бенефициент“ на тълкувателното решение заради дело срещу него от март миналата година за конфискация на имущество за около 2 млн. лева, принадлежащо на него, доведения му син и съпругата му. Искът бе внесен за укриване на данъци в особено големи размери, а Бисеров бе оправдан на три инстанции. Производството за конфискация обаче не бе прекратено.

Точният брой на делата, които ще бъдат засегнати от тълкувателното решение, ще се установява тепърва от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук