Полицията в Страсбург ликвидира предполагаемият извършител на терористичния акт от вторник – 29-годишният Шериф Шекат. Тогава той уби трима души и рани 13 на коледен базар в града и се укриваше в продължение на 48 часа.

Шекат е боец на терористичната групировка „Ислямска държава“.

Министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер заяви, че престъпникът е открил огън по полицаите, които са се опитали да го задържат и е загинал от ответните изстрели.

атентат, Страсбург, Шериф Шекат
на снимката: атентаторът Шериф Шекат

Телевизиите показаха кадри с неутрализирания терорист.

Министърът благодари на полицаите:

„Вие направихте всичко, което е във вашите сили. Гордеем се с вас”.

Убиецът беше неутрализиран в квартал „Нойдорф“, който добре е познавал, защото там е прекарал част от своя живот.

Полицейски източници съобщават, че Шекат е забелязан първо от жена, която веднага е съобщила за него на правоохранителните органи.

Очевидци разказаха, че терористът е застрелян в района на улица „Лазарет“ №47.

Експерти отбелязаха, че наличието на голям брой видеокамери в този район също е спомогнало за бързото разкриване на Шериф Шекат.

Атентаторът бил добре познат на полицията – имал 27 присъди във Франция, Германия и Швейцария, многократно е бил в затвора.

В тази връзка властите не изключваха вариант, при който той се е укрил в съседна Германия, но впоследствие се отказаха от тази версия и концентрираха своите сили в „Нойдорф“.

При спецоперация в сряда бяха задържани близките роднини на престъпника – родителите и двамата му братя.

В четвъртък бе съобщено за ареста на пети човек от обкръжението на Шекат.

По данни на вестник „Паризиен“ това е собственикът на апартамента, в който терористът се е укривал преди да извърши кървавото си деяние.

В издирването му участваха 700 полицаи и служители на службите за сигурност.

На място беше изпратен вътрешният министър, за да контролира лично операцията. Малко по-късно вече се появи информация за ликвидирането на Шекат.

„Мисля за жертвите, мисля за Страсбург“, подчерта Кастанер в своята втора за вечерта пресконференция.

Президентът Еманюел Макрон отбеляза, че това не е нападение само срещу Франция, но и срещу международен европейски град. В Страсбург се намират сградите на Съвета на Европа и Европейския парламент. Това е и най-важната седмица в Страсбург, тъй като по това време се провеждат последните заседания на ЕП.

От средата на ноември френската полиция е постоянно на крак. В страната повече от месец продължават протестите на „жълтите жилетки“, които оказват сериозно влияние на сигурността. Миналата събота бяха мобилизирани 89 хиляди полицаи за осигуряването на реда по време на протестите. В неделя се очаква петата вълна от демонстрации.

След ликвидирането на убиеца Шериф Шекат, президентът на Републиката написа в Туитър:

„Благодаря на нашите служби, полиция, жандармерия и военни. Цялото общество даде отпор на тероризма“.

Както обикновено се случва, атентаторите не стигат до правосъдие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!