Хамид Хамид
на снимката: Хамид Хамид

Днес парламентът прие без дебат спешните промени, които управляващите предложиха в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Единствено изказване преди гласуването беше на депутата от ДПС Хамид Хамид. ДЕБАТИ.БГ публикува пълното му изявление:

 

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи внесения законопроект на народния представител Данаил Кирилов. Поводът, разбира се, е това т.нар. тълкувателно решение, което решение обаче стигна твърде далеч. Това решение, колеги, стигна извън Конституцията на Република България.

Някой представляваща Върховният съд стигна твърде далеч – наруши Конституцията на България и разделението на властите.

И преди бяхме чували този някой да се вживява като политик и от високата трибуна на Върховния съд да отправя политически тези. Тук обаче стигна твърде далеч. Вече се вживя като законодател и тръгна да променя закона с тълкувателно решение и то не да допълва закона, а да го промени на 180 градуса, на 360. Ние сме казвали и друг път, че ако някой реши да се занимава с политическа дейност, да заповяда, да се яви на избори и да дойде в Народното събрание да законодателства. Това обаче няма как, няма как да допуснем това да става през високата трибуна на Върховния съд. Някой промени правилата на футболния мач, след като мачът беше започнал. Мач, благодарение на който България получи най-добрият, най-положителният доклад от много време насам и може да сте сигурни, че огромна заслуга за това е на дейността и на резултатите на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Сега, с този законопроект, вносителят предлага да възстановим правилата и футболният мач да продължи при същите правила, при които е започнал. Затова ние ще подкрепим законопроекта, с ясното съзнание, че няма как, когато има пълен консенсус в Народното събрание, пълен консенсус в държавата, да се борим с корупцията, някой да излиза срещу народа си, срещу правителството си, срещу парламента си и да променя правила.

Няма как да го допуснем това, а предложенията, които ще внесем, ще бъдат технически. Ние ще предложим срока за проверка и за произнасяне на комисията, и за внасяне на иск от името на Комисията за отнемане на имуществото, тези срокове да се увеличат двойно. Особено когато се налага правна поръчка в чужда държава, с цел предоставяне на документи, защото много често тези документи се забавят и срокът изтича. А, за съжаление, много съдилища превръщат наложеният в практиката като инструктивен срок в преклузивен.

Затова, уважаеми народни представители, моля всички да изразим своята воля, подкрепа за борбата срещу корупцията и да отговорим подобаващо на опитите да се променя българското законодателство отвън, извън парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!