Британското правителство обсъжда дали да ускори подготовката по сценария за излизане от ЕС без сделка. Вчера министърът на финансите Филип Хамънд обяви отпускането допълнително на 2 милиарда паунда за подобна подготовка. Есента на 2017, Финансовото министерство пресметна, че ще са нужни 3 млрд. паунда за този сценарий. През март ресорният министър Филип Хамънд каза, че половината от тези средства ще бъдат предназначени за 20 държавни организации, сред които силовото ведомство, транспорта, околната среда и министерството на икономиката. Министърът на здравеопазването Мат Хенкок, е заявил пред Би Би Си, че е обявил необходимост да се направи планиране на здравеопазването при сценарий „твърд Брекзит“.

100 дни остават до 29 март – определената за Брекзит дата – и при забавянето на гласуването по сделката на Тереза Мей в средата на януари за много депутати вероятността да се стигне до Брекзит без сделка изглежда все по-реална. Налага се убеждението, че ако сделката на Мей бъде отхвърлена, няма да остане време за някакъв евентуален „План Б“. Правителството нееднократно е заявявало, че не одобрява излизането без сделка. Доволни от такъв сценарий са единствено „брекзитиерите“, които постоянно упрекват управляващите, че не гледат сериозно на тази опция. Но ето както заяви тази сутрин министърът за общностите Джеймс Броукъншър:

„Приемаме излизането без сделка напълно сериозно от доста време. Това не е, което искаме, нито пък което очакваме да стане, защото искаме да осигурим сделка и тя  да бъде гласувана в парламента“.

Бректзитиърите между другото се обявиха в подкрепа на Тереза Мей по повод на внесения от лейбъристите вот на недоверие срещу нея. Лейбъристите обаче се заканиха, че ще внесат вот на недоверие и срещу правителството. Въпросът е не дали, а кога този вот ще бъде поискан, по думите на министъра в сянка за жилищното настаняване Джон Хийли.

Европейският съюз засили натиска върху Великобритания, да одобри сделката Брекзит, като изключи възможността за частични преговори по отделни теми, за да предотврати излизането на Великобритания без споразумение.

Ако Парламентът на Острова не успее да ратифицира договора за оттегляне преди изтичането крайния срок – 29 март, ЕС няма да търси сметка за неизпълнението. Вместо това, Блокът ще предприеме едностранни стъпки, за да защити интересите си, като въведе минимален брой спешни мерки, при това само като ответна реакция на такива, предприети от Великобритания. Част от тях ще бъдат публикувани по-късно тази седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!