съд, прокуратура

Софийска градска прокуратура (СГП) поиска изпращането на молба за правна помощ за разпит чрез видеоконферентна връзка  на Васил Божков, във връзка с образуваното дело за изнудване.

Разпитът е част от разследването, свързано с бившия премиер Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов по сигнал на Божков, че е бил жертва на изнудване.

Тъй като България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства, молбата е основана на принципа на взаимност. Това означава, обясняват от държавното обвинение, че местните власти трябва да преценят допустим ли е по тяхното законодателство такъв вид разпит.

„Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и други, не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства“, уточняват от прокуратурата.

В хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели, които имат отношение към разследваните обстоятелства по досъдебното производство.

Работата по делото продължава чрез извършването на активни процесуални действия. Вчера стана ясно, че в рамките на това разследване на разпит в понеделник е призован бившият министър – председател Бойко Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук