Васил Божков
на снимката: Васил Божков

В Специализирания наказателен съд е внесено искане от страна на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Елена Динева, жената до едрия бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков. От съда съобщиха, че Динева е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. Тя е била арестувана вчера следобед, съобщи БНТ.

Динева е бизнеспартньор на Божков в „Еврофутбол“ и член на управителния съвет на фондация „Тракия“, която управлява колекцията антични предмети на бизнесмена.

Вчера прокуратурата започна изземване на артефакти от колекцията. В хода на извършваните действия по разследването по досъдебно производство, в помещения на ул. „Московска“ №43 в гр. София, бяха открити множество предмети имащи белезите на движими културни ценности, чийто произход предстои да се установява. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст, съобщиха от прокуратурата.

Повечето предмети са открити в „насипно състояние“. Съхранявани са не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка. Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности, гласи още съобщението от прокуратурата.

Предметите се изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение.

Божков беше арестуван на 31 януари в Обединените арабски емирства, след като България го обяви за издирване. Повдигнати са му общо 11 обвинения. Първоначално му бяха повдигнати 7 – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. После той бе обвинен и за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!