Христиан Митев
Христиан Митев е роден на 7 януари 1980г. в Стара Загора. По професия е юрист. Към момента е депутат в 44-то Народно събрание, избран от „Обединени патриоти”. Той е секретар на ПГ на „Обединените патриоти”.  Бил е депутат и в предишния парламент.

 

Господин Митев, смятате ли, че дебатът, който беше предизвикан от американския професор Ханке ще повлияе ли на решението за влизане на България в еврозоната?

В никакъв случай. Така или иначе има решение на Народното събрание, което определя параметрите, по които трябва да се случи, сегашният фиксиран валутен курс на лева към еврото. Има изразена позиция на мнозинството, бих казал и на опозицията, за влизане в еврозоната, така че на този етап не виждам да има преразглеждане на тази позиция. Разбира се, дебати могат да се водят в една или друга посока затова колко време ще продължи това присъединяване и кога ще завърши, но само по себе не виждам да има промяна на курса към този момент.

Според Вас, ще влезем ли през април в чакалнята на еврозоната?

Да, определено можем да влезем в чакалнята за еврозоната. До влизането ни в еврозоната ще минат повече от тези две години, за които се говори, че ще престоим в механизма ERM II. Освен изисквания за фиксиран стабилен валутен курс, има едно изискване за средните доходи, които трябва да бъдат не по-малко от 70% от средноевропейските. Ще е добре България да го постигне с ускорени темпове, но аз съм умерен оптимист, че това може да се случи за две или за 5 години. Повече време ще мине.

Как си обяснявате решението на премиера Борисов да даде назад за еврозоната, докато не се стигне до пълен консенсус?

Нормално е след това напрежение в обществото, след тези, бих казал неумело внесени поправки във Валутния закон между първо и второ четене, в преходни и заключителни разпоредби, и то на една норма, която всяка държава, която се присъединява, я има включена в своето законодателство. Нормално е премиерът Борисов да се опита оттук нататък да търси консенсус. Но аз смятам, че доста време ще мине и ще има много възможности да бъде постигнат този консенсус, за който той говори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!