Прокопиев
На снимката: Иво Прокопиев

Днес изненадващо на живо „Канал 3“ предаваше как Специализираната прокуратура влиза в офиса на издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев. Двете издания са известни с това, че са критични към властта.

Представители на специализираната прокуратура влязоха в офис сграда на „жълтите павета“ в София, на метри от Народното събрание, съобщиха репортери на няколко медии. Разследващите пристигнаха в късния следобед. Оказа се, че обект на акцията е офис на Иво Прокопиев в същата сграда. По непотвърдени данни самият Прокопиев е бил в офиса си.

От офиса е съобщено, че става въпрос за проверка на документи. Според ръководителя на специализираната прокуратура Димитър Петров акцията е заради повдигнатото обвинение на Прокопиев и други лица от миналата седмица. По думите му целта на претърсването е свързана с транзакции на фирмата – обект на обвинението и не касаят издателската дейност на Прокопиев.

„В момента колегите работят на 7-ия етаж – каза още Петров – Един от обвиняемите е на място, заедно с неговите защитници“.

Разрешението за претърсване е било дадено от Специализирания съд. От прокуратурата засега отказват подробности за новото обвинение срещу бизнесмена, който пък обяви своята позиция относно случващото се.

„Оценявам показното събиране на документи, които могат да бъдат поискани с писмо и повечето от които са вече предоставяни, като чист цирк с пропагандни цели. Лично аз и фирмите, които ръководя, ще продължим да спазваме закона и да съдействаме на властите. С подобни поръчкови акции обаче ръководството на прокуратурата все повече затвърждава представата на обществото, че действа основно като бухалка за натиск върху неудобните на властта хора и свободни медии. Репресията срещу мен продължава вече с години, затова водя дело срещу държавата в съда в Страсбург“, заявява той.

Иво Прокопиев е подсъдим за за продажбата на 33% държавен дял на енергоразпределителното дружество EVN заедно с бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и още трима финансисти от компаняита „Булброкърс“. Делото срещу тримата тръгна по съществов края на месец януари 2019 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук