Със 117 гласа „за“, 90 – „против“ и нито един въздържал се депутатите одобриха на първо четене актуализацията в държавния бюджет за 2019 година, която предвижда намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев.

Предложението бе прието с гласовете на народните представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а „БСП за България“ и ДПС бяха против.

Предложението за промени в Закона дойде от премиера Бойко Борисов. Ако бъдат одобрени в парламента и на второ четене, от 1 юли 2019г. партийната субсидия ще е 1 лев за всеки действителен глас.

Според направените разчети държавният бюджет ще си спести 14,6 милиона лева.

Размерът на партийната субсидия се гласува в края на всяка календарна година, когато депутатите разглеждат законопроекта за държавния бюджет.

По време на дебатите Румен Гечев от БСП подчерта, че партиите трябва да бъдат финансирани от държавата, като за пример подчерта, че такава е практиката в почти всички европейски държави.

„В Европа има само една страна, в която партиите не получават държавно финансиране и това е Швейцария”, обясни Гечев.

От левицата разкритикуваха практиката някои от партиите да държат неизразходваните си средства от субсидии на банков депозит заради лихвата и направиха свое предложение – тези средства да бъдат върнати в държавния бюджет.

Във връзка с аргумента на управляващите, че с намаляването на размера на субсидиите ще се стигне до икономии в бюджета, той заяви:

„Закрийте отбраната и ще спестите 1 млрд. лв. Закрийте образованието и ще спестите още няколко милиарда“.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Томя Биков обясни, че лихвата от депозита на неговата партия е едва 0,05% и тя стига само за покриването на банковите такси.

Въпреки че дадоха подкрепата си на първо четене, от ВМРО пък се заканиха да направят свои предложения в следващите обсъждания.

„Партиите вземат повече пари, отколкото би трябвало да вземат. Тези пари могат да бъдат намалени. Въпросът е с колко и на каква цена?“, коментира депутатът Искрен Веселинов.

По време на дискусията твърдо срещу промяната се обявиха от ДПС.

„ДПС не приема този подход – намаляване на субсидията, защото такова било очакването“, категоричен бе депутатът Йордан Цонев.

Той оцени предложението като „див популизъм“, който според него ще нанесе сериозни щети на български политически живот.

От движението не одобряват и подхода на управляващите по темата.

„Къде са разчетите? Кога проведохме ние консултации с политическите партии? Как тогава стигнахме предложението за 1 лев или 5-те лева, каквото предложение очакваме в следващите дни?“, попита Цонев от парламентарната трибуна.

Въпреки че не подкрепят намаляването на субсидията, от ДПС се заканват да внесат свое предложение между двете четения и то да предвижда 0 лева на глас, т.е. пълно премахване на финансирането на политическите партии и коалиции.

Срещу идеята за 1 лев партийна субсидия се обявиха и от „БСП за България“.

ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА

Изменението в закона за държавния бюджет, внесени от ГЕРБ, се предвижда от 1-ви юли – партийната субсидия да бъде намалена от сегашните 11 лева на 1 лев за всеки действително получен глас.

В мотивите си вносителите посочват, че с намаляването на партийните субсидии ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции, като изчислиха, че само за второто полугодие бюджетната икономия би възлязла на близо 15 млн. лева.

Друг обявен мотив от ГЕРБ е желанието да се спрат всякакви спекулации, че партията се облагодетелства от държавни средства, след като стана ясно, че партиите и коалициите са надвзели субсидии.

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ изразиха принципно съгласие за 1 лев държавна субсидия, но опозицията в лицето на БСП и ДПС се обявиха против.

Социалистите дори определиха внесения от ГЕРБ законопроект като кризисен ПР.

Припомняме, че подобно предложение ГЕРБ внесе и през 2017г. след референдума, на който около 3 милиона българи поискаха субсидията да стане 1 лев. Тогава обаче предложението беше отхвърлено от депутатите.

Новите предложения сега идват на фона на проверки от страна на прокуратурата за нарушения при изплащането на партийните субсидии. Стана ясно, че партиите са получавали по 13,23 лева на глас, вместо определените по закон 11 лева, заради пропуски в законодателството.

Властите обявиха, че сега партиите, които са получили над 6 милиона лева общо, ще трябва да връщат парите. Как точно обаче не е ясно. Нито е ясно защо нито една от политическите формации не е разбрала, че получава повече пари.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!