Виновният за катастрофата, в която загина Цветков, е дал положителен тест за наркотици

СГП ще поиска мярка за неотклонение „задържане под стража“ за привлечен като обвиняем водач на МПС, предизвикал ПТП след употреба на наркотични вещества и причинил смърт на друг участник в движението. Под ръководството на Софийска градска прокуратура се води разследване по образувано досъдебно производство.

Около 18 ч. на 19.04.2020 г., лек автомобил Audi Q7, управляван от Кристиан Николов (на 22 години), предизвикал пътно-транспортно произшествие в района на кръстовище на бул. „Черни връх“ в столицата с намиращия се пред него лек автомобил „Subaru Forester“. Вследствие на удара е причинена смъртта на другия участник в движението, спрял на червен сигнал на светофарната уредба. Той е изтъкнатият български журналист Милен Цветков.

Кристиан Николов е бил тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, от което е установено, че е шофирал под въздействие на канабис и амфетамин. Същият е привлечен в качеството на обвиняем и е задържан с постановление на дежурен прокурор при Софийска градска прокуратура за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане пред Софийски градски съд за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, съобщи прокуратурата.

От справка на отдел „Пътна полиция“ – СДВР се установява, че обвиняемият Николов е правоспособен шофьор, като спрямо него има издадено наказателно постановление за регистрирано предишно нарушение на Закона за движението на пътищата.

В хода на разследването е установено още, че управляваният от Кристиан Николов автомобил е собственост на търговско дружество със собственик Десислава Николова, майка на обвиняемия. На „Икономическа полиция“ е възложено да извърши проверка относно изясняване на произхода на средствата за закупуването на управлявания от обвиняемия автомобил. По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев досъдебното производство е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!