Външната търговия отбеляза срив последния месец

Испанската икономика вероятно ще се срине с между 6,6 и 13,6 процента през 2020 г. в резултат на смъртоносната пандемия на коронавирус, предупреди в понеделник Банката на Испания. Очакваното свиване би било „безпрецедентно в новата история“, дори и ако данните да са подложени на „огромна несигурност“ в зависимост от това колко дълго ще продължи настоящото блокиране, се казва в съобщение на централната банка.

Испания наложи строго блокиране на 14 март, за да забави разпространението на вируса, който досега е убил повече от 20 800 души, което е третият най-голям брой смъртни случаи в света след САЩ и Италия.

Банката на Испания заяви, че прогнозите са „временни“ и вероятно ще бъдат променени през следващите месеци в съответствие с развитието на пандемията, предвиждайки редица различни сценарии.

Ако блокирането бе ограничено до само осем седмици и завършеше на 9 май в съответствие с действащата правителствена директива, брутният вътрешен продукт (БВП) ще се свие между 6,6 и 8,7 процента.

Но това може да достигне 13,6 процента, ако периодът на к.стопиране на икономиката продължи 12 седмици и икономическата активност не се възстанови до края на годината, особено в ключовия туристически сектор.

Основните фактори, които биха могли да предизвикат рецесия, биха били „силно изразеното свиване на вътрешното търсене“ поради прекъсването на икономическата активност и експлозията на безработицата, заяви централната банка.

От трезора също така посочват „дълбоко отслабване на търсенето на стоки и услуги от останалия свят“ и сривът на туристическите пристигания, засягащи два стълба на испанската икономика.

„Към 2021 г. има надежда испанската икономика да възстанови значителна част, но не всичко, от нейната активност и нива на заетост, както се очаква преди пандемията“, заяви централната банка.

Тя не направи никакви прогнози за 2021 година.

Миналата седмица Международният валутен фонд заяви, че икономиката на Испания ще се свие с 8,0 процента и че нивото на безработицата може да скочи тази година до 20,8 процента, спрямо 13,8 процента, което вече е най-високият процент в еврозоната след Гърция.

Франция

Ограничителните мерки, предприети от френското правителство за овладяване на разпространението на коронавируса, ще доведат до загуби за икономиката от 120 милиарда евро. Принудителните спестявания ще бъдат в размер на 55 милиарда евро, съобщиха от института за икономически изследвания OFCE.

В публикувания днес доклад се прогнозира спад от  5 процента от БВП на Франция за 2020 година, съобщи МИА. Почти 60 % от намаляването на националния доход се поемат от публичната администрация посредством увеличаване на дефицита, а 35 % са за сметка на бизнеса.

Развитието на дейностите ще зависи силно от потреблението на гражданите, т.е. дали те ще са склонни да похарчат спестеното по време на ограничителните мерки. Ако тези пари бъдат похарчени, дефицитът ще достигне 20 милиарда евро или 0,9 % от БВП. В този случай годишната загуба би намаляла само с 2 пункта, вместо с 5. По-голяма е вероятността спестеното от домакинствата да не бъде похарчено веднага и изцяло, предвид несигурността за излизане от кризата. Това важи още повече, ако се знае, че доходите на домакинствата по време на ограничителните мерки ще намалеят с 9 милиарда евро.

Френското правителство има още по-песемистимна прогноза. То предвижда БВП в рамките на годината да се свие с до 8% заради икономическия шок, предизвикан от кризата с коронавируса, ако ограниченията продължат осем седмици. В същото време държавният дефицит ще се увеличи с 9% от БВП за тази година

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!