Бонев и Чобанов

Софийска районна прокуратура (СРП) се самосезира във връзка с публикация на столичния общински съветник Борис Бонев за непосредствена заплаха за живота му, както и за такава към журналиста Атанас Чобанов.

Заплахите срещу Борис Бонев от „Спаси София“

Прокурор от Софийска района прокуратура ще извърши лични проверка по случая, а Бонев ще бъде призован за снемане на обяснения, съобщават от прокуратурата.

Във връзка с твърденията на Борис Бонев са изпратени писма до МВР, ГДБОП-МВР, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и до Служба „Военно разузнаване“ с въпроси дали са сезирани за заплаха спрямо него и ако да – какви мерки са взети за защитата му.

Припомняме, че преди дни в публикация във „Facebook“ общинският съветник написа, че е дал подробни показания пред компетентните органи.

„Вчера получих достоверна информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота ми. Информацията е потвърдена и от чуждестранни партньорски служби. Вече съм дал подробни показания пред компетентните органи за потенциалните причини за заплахите, които най-вероятно се дължат на работата ми като общински съветник и на дейността на Спаси София.

Винаги съм очаквал, че с борбата ни за почтена София можем да предизвикаме раздразнение у някои сенчести и богати фигури в България. Те обаче трябва да знаят, че гласът на истината не може да бъде заглушен. 90-те години са минало и гражданското общество няма да бъде спряно. Очаквам в най-кратки срокове компетентните органи да излязат с информация за поръчителите“, написа Бонев.

В прокуратурата обаче до момента не е постъпила подобна информация, става ясно от сайта им.

Чобанов: Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев

От СРП съобщиха още, че разследващият журналист Атанас Чобанов ще бъде призован, за да му бъдат снети обяснения от прокурор. В хода на проверката са изпратени писма до МВР, ГДБОП, „ГД „Национална полиция“, СДВР, Държавна агенция „Разузнаване“, ДАНС, както и до Служба „Военно разузнаване“ с питане дали имат информация за отправена заплаха спрямо Чобанов и, ако имат такава, какви мерки са предприети за защитата на журналиста.

„До настоящия момент прокуратурата не е уведомявана от институциите за отправена заплаха спрямо него, както би следвало да се направи по закон. След събиране на относимата информация наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. В случай че такива са налице, ще бъде образувано досъдебно производство“, пише в съобщението на прокуратурата.

Чобанов отговори, че ще даде сведения по случая, но ще бъде лаконичен.

„Софийска районна прокуратура се самосезирала за заплахите срещу мен и ще извърши проверка. При  чудодейното случайно разпределение преписката се е паднала на прокурор Иво Боев, за който се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите миналата година. За „награда“ той е станал част от т. нар. спецекип в Софийска районна прокуратура.

Тъй като съм призован да дам сведения, ще го направя най-любезно, но ще бъда лаконичен.

Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет.

Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби“, написа той в социалната мрежа.


Припомняме, че вчера журналистът на bird.bg съобщи, че на 7-ми януари е получил сигнал от чуждо правителство за заплаха срещу живота му и е информирал българските служби. Реакция обаче не е последвала.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук