Бойко Борисов и Мария Габриел
Мария Габриел и Бойко Борисов.

Прокуратурата стяга редиците и минава в режим на активна отбрана, стана ясно минути преди протяжната пресконференция на Иван Гешев.

Има сигнали с твърдения за корупция и злоупотреба с власт срещу Б.Б. – председател на политическа партия, друг с твърдения за използвано общинско жилище в София от бивш член на Европейския парламент – М.Г. и други два с твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К., съобщиха от Върховната касационна прокуратурата (ВКП), цитирана от правния сайт lex.bg.

Макар съобщението да е само с инициали, e ясно, че става дума за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, кандидата за премиер на партията и доскорошен еврокомисар Мария Габриел и двама от подписалите предложението за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор членове на ВСС – Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

От ВКП допълниха, че има и сигнал, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор („Авиоотряд 28“).

Освен това сигналът с твърдения за корупция срещу Борисов, се отнася и до „бивш министър с инициали М.Н. и др. лица“. Вероятно става дума за бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Всички те са внесени във ВКП миналата седмица, а подателите им са описани от прокуратурата като „граждани“, „сдружение“ и „гражданско сдружение“.

С оглед обществената значимост на случаите, по тях се извършват лични проверки от прокурори при ВКП. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства“, съобщават още от държавното обвинение.

Освен това във ВКП се извършва и друга лична проверка. Тя е за изнесените от Иван Гешев данни на пресконференцията му от 15 май за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. По този повод в петък – 19 май, са били снети обяснения от главния прокурор.

Миналия понеделник Иван Гешев заяви, че е получил завоалирано предложение от името на „лицето Бойко Методиев Борисов“ за посланически пост, че негов приятел, близък до ГЕРБ му се обадил да му каже, че Борисов се интересувал от семейството му. Освен това главният прокурор поясни, че след като научил за думите на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, че първата работа на правосъдния ѝ министър ще бъде да поиска отстраняването му, обвинител №1 се обадил на своя приятелка политик (Десислава Атанасова), която изразила учудване от думите на Габриел.

От съобщението става ясно и че днес Гешев е дал обяснения по проверката, която извършва Софийска градска прокуратура (СГП) по сигнала на заместника си и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов – за ползване на базата на държавното обвинение в „Боровец“ за лични цели, запис на свой разговор с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев и оказано от Гешев влияние върху наблюдаващия прокурор по разследването „Барселонагейт“, свързано с къщата в Барселона, за която се твърди, че е на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Директорът на НСлС казва, че дела се държат на трупчета с цел политически шантаж.

Междувременно се очаква този четвъртък ВСС да се произнесе по допустимостта на искането на шестима членове на Прокурорската колегия за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Вносители са Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Калина Чапкънова, Светлана Бошнакова, Гергана Мутафова и Йордан Стоев.

Предложението им е свързано с взрива до кортежа на Гешев, случил се на 1 май. Няколко дни след това Борислав Сарафов заяви, че по устното разпореждане на главния прокурор, на място е бил израелски експерт.

Според кадровиците това е тежко нарушение на служебните задължения, защото главният прокурор е дал устно разпореждане по дело, по което е пострадал и се очаква да бъде разпитан, а от друга израелският експерт няма никакво процесуално качество и не би следвало да е там.

Прокуратурата: „Барселонагейт“ не е „на трупчета“, превеждат се материали

Разследването „Барселонагейт“, свързано с двата скъпи имота в Барселона, за които се твърди, че са свързани с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, не е „на трупчета“, а се превеждат постъпили от чужбина материали.

Това съобщиха днес от прокуратурата, след като миналата последната седмица зам.-главният прокурор Борислав Сарафов сезира държавното обвинение за оказано от главния прокурор Иван Гешев влияние над наблюдаващия делото прокурор. Самият Гешев пък каза преди това, че е получил съобщение от прокурор, който му казал следното: „Здравей, Иван. Сарафов е казал на еди кой си, той на еди кой си, той на еди кой и той ми каза, че до петък трябва да прекратя делото „Барселонагейт“. След това главният прокурор обясни, че се обадил на наблюдаващия прокурор от Върховната касационна прокуратура, който е казал, че не може да приключи делото до септември по ред процесуални причини и си работи по закон.

В тази връзка днес от прокуратурата припомниха, че в последните две години разследването е водено в спецпрокуратурата – до нейното закриване, като е било на специален надзор от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и от закритата Апелативна специализирана прокуратура.

Сега то се ръководи от градската прокуратура, която уведомявала ВКП за развитието, както и за да бъде предоставяна информация по него на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

„Видно от последните постъпили справки от СГП, по делото се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели“, заявиха от прокуратурата и подчертаха, че делото не е „на трупчета“, а такива твърдения  целят да осуетят разследването и „да обслужат нелегитимни политически интереси“.

Разследването започна, след като преди 3 години изданието „Периодико“ публикува информация, че властите в Каталуня разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, при която в Испания са влезли 5 млн.евро през регистрираните там фирми Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. С тези пари били купени луксозен бутик и къща в Барселона. Още след осветяването на случая имотите бяха продадени от бившата манекенка и семейството ѝ.

След година властите прекратиха своето разследване с мотива, че в България то е по-напреднало, а миналата година стана ясно, че са получени материали от Испания, като ставаше дума за 219 страници. Сред тях имаше и справка от Испания, според която има доказателства за прането на пари. През цялото време пък Бойко Борисов отрича да е имал някога имоти в Барселона.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук