Васил Божков
на снимката: Васил Божков

Днес, в последния възможен момент, прокуратурата протестира решението на Софийския градски съд за учредяването на партия „Българско лято”. Тя е близка до обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който в момента се намира в Дубай.

Мотивите, които прокуратурата е изложила, са подобни на тези, които бяха изложени в съда – задраскани и поправяни ЕГН-та и имена в документите за регистрация. От държавното обвинение посочват, че е нужна експертиза. Тя трябва да установи дали в действителност е била проведена телеконферентна връзка за учредяване на партията.

Проблем се оказа също и емблемата на партията. Според прокуратурата изобразеният на нея лъв има прилики с такъв на марка енергийни напитки, както и с емблемата на Българския монетен двор.

Върховния касационен съд има 14 дни, за да се произнесе окончателно по въпроса.

Това обаче се оказва проблем за партията, тъй като крайният срок за регистрация на партиите, които искат да участват на предстоящите избори, е 17 февруари. Това означава, че единственият вариант за евентуално участие на партията в изборите е коалиция с друга партия.

Във своята Фейсбук страница Васил Божков заяви, че партията все пак ще участва на изборите с мандатоносител.

Днес прокуратурата обжалва решението на съда за регистрация на Българско лято.
Това бе поредният опит на #хунтата да ни…

Публикувахте от Васил Божков в Петък, 12 февруари 2021 г.

Припомняме, че точно преди една седмица Софийският градски съд реши да впише в регистъра на политическите партии “Гражданска платформа Българско лято”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!