Съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев по време на протеста против” АЕЦ „Белене", 22 май 2018

Днес, преди началото на среща с партии и организации за обсъждане на общи действия за провеждането на честни и свободни избори, Корнелия Нинова заяви, че БСП е провела разговор с „Демократична България”, по време на който са се разбрали да си сътрудничат на експертно равнище. По-късно през деня обаче от „Демократична България” отрекоха това твърдение.

„Имахме разговор с „Демократична България“. Разбрахме се да си сътрудничим на експертно равнище. Да си помагаме взаимно ние с нашите членове в секционните комисии: със застъпници и наблюдатели и тяхната платформа – „Ти броиш“. С „Демократична България“ ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата.“, посочи лидерът на БСП.

По думи на Нинова организациите, приели декларацията за гарантиране на честни избори, вече са над 50. На днешната среща пък бяха поканени 12 организации. Нинова посочи още, че Мая Манолова не е отговорила по никакъв начин на поканата на БСП.

Позицията на „Демократична България“

По-късно през деня от централата на „Демократична България” отрекоха да се е провел подобен разговор:

„Получихме писмо от г-жа Нинова за среща по темата за честността на вота. Отклонихме поканата, като заявихме, че БСП трябва да си свърши работата по опазване на вота чрез своите представители в секционните комисии – нещо, което е тяхно задължение, и че техните застъпници могат да качват копия на протоколите на платформата “Ти броиш”. Нещо, което може да направи всяка една партия и всяка НПО с наблюдатели. Винаги сме заявявали, че ще предоставим платформата на всички заинтересовани, за да улесним провеждането на независимо наблюдение на вота и за да популяризираме още повече битката за честни и свободни избори.”

Корнелия Нинова добави, че от БСП настояват в парламента да се внесе предложението за видеонаблюдение на изборния ден, броене на бюлетините и съставяне на протоколите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!