Боряна Бецова
На снимката: прокурор Боряна Бецова

Около 180 души са имали достъп до дома на Бойко Борисов в Бояна между 2017 и 2019 година,  но кръгът на тези, които ще бъдат разпитани заради снимките от спалнята на премиера ще бъде стеснен след като бъдат направени някои експертизи, заяви в интервю за „24 часа“ прокурор Боряна Бецова, работеща в екипа на досъдебното производство, в който участват още Вихра Попхристова и Ивайло Петров.

„Досъдебното производство беше образувано на 29 юли. То се води за това, че без надлежно разрешително е използвано специално техническо средство за събиране на информация (чл. 339А, ал. 1 от НК). Това не означава, че разследването е ограничено само и единствено в рамките на този текст. Ще бъдат изяснявани всички обстоятелства – например кога са направени снимките и записите, истински ли са и т.н.“ – каза прокурор Бецова.

По думите й дали снимките са истински и кой ги е правил са двата най-важни въпроса, на които ще трябва да се отговори в хода на досъдебно производство. Кога са направени и дали датите могат да бъдат манипулирани е изключително важно за разследването и се надявам експертите да могат да дадат нужните отговори, подчерта Бецова.

Предстои разпит и на премиера

Тя заяви, че премиерът Борисов също ще бъде разпитан в хода на досъдебното производство, но това ще стане вероятно след като вече има някакви събрани доказателства, за да има на какво да се опре разпитът. По този въпрос имало единодушие сред тримата прокурори от екипа.

Относно парите и златото от снимките прокурорът поясни, че установяването на тяхната автентичност не може да стане без да бъдат физически предоставени за анализ. По думите й вещото лице не е в състояние да се произнесе само по снимките.

„Нито един съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински“ – категорична бе Бецова.

Запитана дали допуска, че проверката може да приключи с прекратяване по липса на доказателства за престъпление, както други подобни проверки, прокурор Бецова отговори, че в началото на едно производство не може да се каже какъв ще е бъде краят и че екипът ще направи всичко възможно да установи фактите. Тя потвърди, че бившият началник на НСО ген. Красимир Станчев вече е разпитан и е изразил съгласие да съдейства, но подчерта, че не може на този етап от разследването да коментира показанията му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!