АБВ Мангъров
на снимката: доц. д-р Атанас Мангъров

Няма никаква причина за безпокойство. Към настоящия момент шансът човек да загине от COVID-19 е същият като да загине от автомобилна катастрофа, но никой не прави опити да спира движението по пътищата или да взема някакви по-драстични мерки. Това каза д-р Атанас Мангъров в интервю специално за ДЕБАТИ.бг.

„Досега починали от или със COVID-19 са 519 души, но за тези 5 месеца, през които тази история продължава, в страната са починали около 50 000 души от всевъзможни други заболявания, тоест като цяло смъртността от или със COVID-19 е под 1%, което е съпоставимо със смъртността при един сезонен грип. Не бива да се забравя също и че през същото това време през миналата година приблизително толкова хора са загинали при автомобилни катастрофи, като това са били хора, млади здрави, докато сега тези, които умират от или със COVID-19 са общо взето хора, които са на преклонна възраст и с куп придружаващи заболявания в огромната част от случаите.“, обясни Мангъров.

Доц. Мангъров посочи още, че драстична промяна в броя на заразените от коронавирус от началото на пандемията до този момент няма:

„Общо взето целият този период на пандемията от началото досега процентът на откриваните заразени е един и същи и с е движи някъде между 3 и 7-8 процента. Днес е 4,6%, тоест когато се правят повече тестове, се откриват повече заразени, когато се правят по-малко тестове, се откриват по-малко заразени.“

В интервюто д-р Мангъров говори още за адекватността на противоепидемичните мерки у нас, за лечението на вируса в болниците и за възможните последици от наскоро откритата руска ваксина срещу COVID-19.

Цялото интервю с доц. Мангъров очкавайте по-късно днес в рубриката „Интервю“ на ДЕБАТИ.бг.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!