Булгаргаз
Булгаргаз

Прокурори разследват шефове от националната полиция по делото „Булгаргаз“ за намеса в работата на разследващите органи. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. 

Като аргумент се посочват две резолюции. На едната е написано „Да се обезпечи Павлов със заповед за арест за 24 часа“, а на другата – „Да се започне ДП“. Вероятно за ареста се има предвид доскорошният шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов, за когото вътрешният министър Бойко Рашков намекна, че може да е един от хората, задържани по разследването.

Именно на тази база наблюдаващите прокурори са счели, че е нарушена разпоредбата на Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването.

От съобщението не става ясно дали се разследват и спекулативните цени на енергията, за което имаше многобройни сигнали. Остава впечатлението, че фокусът и усилията са единствено върху начина, по който е работило МВР.

Припомняме, че това не е първи подобен ход на прокуратурата. Преди време държавното обвинение предприе подобни действия и по разследванията за аферите по строежа на магистрала „Хемус“, когато дори образува досъдебно производство срещу директора на ГДБОП Калин Стоянов и го обвини в натиск срещу прокурори. Важният въпрос тогава отново беше изместен.

В края на януари беше уволнено цялото ръководство на „Булгаргаз“. Малко преди това новото правителство обвини директно дружеството, че взима от евтината българска газ от Чирен и я продава спекулативно навън. В същото време и стана ясно, че ръководството саботира изкупуването на договорените количества наполовина по-евтината азерска газ за сметка на скъпата руска газ. По този повод имаше и разпити в прокуратурата на бившия директо Николай Павлов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук