Гешев
На снимката: Иван Гешев.

Общото събрание на прокурорите изслушва осемте кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на магистратите, предаде БТА. Това е последното изслушване, след като следователите и съдиите излъчиха своите представители.

Общото събрание е насрочено днес в 10:00 чса, като ще започне само ако има кворум. Регистрираните прокурори са малко над 1500, което означава, че в залата трябва да са повече от 750. Ако това не се случи, събранието се отлага с един час и тогава започва, независимо колко души присъстват.

Смята се, че изборът на нови членове на ВСС, чиито мандат изтича на 3 октомври т.г., е ключов за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, тъй като именно ВСС разглежда министерските искания за предсрочно прекратяване на мандата. Нужни са 17 гласа, за да бъде гласувано прекратяването на мандата на Иван Гешев.

Съдиите и следователите вече избраха своите представители, предстои да го направят прокурорите. Към момента не е ясно как ще бъде избрана парламентарната квота, тъй като за избора на членове на ВСС се гласува със 160 гласа на народни представители.

Осем прокурори се борят за членство във ВСС, като четирима от тях ще влязат в новия състав на органа. Сред претендентите са председателят на Асоциацията на прокурорите и един от заместниците на главния прокурор Иван Гешев.

Кандидатите за членове на ВСС са окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, който е и председател на Асоциацията на прокурорите, апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, Димитринка Шкодрова-Георгиева, която сега е заместник окръжен прокурор на Ямбол, Добринка Калчева от пловдивската прокуратура, един от заместниците на главния прокурор – Красимира Филипова, Николай Любенов от върховната прокуратура, бившият ръководител на прокуратурата в Сливница Пламен Петков, който в момента той е прокурор в районната прокуратура в София и един от европрокурорите, наскоро избрани у нас – Станислав Стойков.

Гласуването ще се проведе следващата събота. Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) изборът е редовен, ако са гласували повече от половината от прокурорите, включени в избирателния списък. Според ВСС те са 1513. Това означава, че трябва да са гласували поне 757. Магистратите подават вота си електронно и на хартия в съдебната палата. Избрани са тези, които имат поне половината от гласовете.

Ако тези условия не са изпълнени, то се преминава към балотаж. Той ще е на 10 юли. Тогава избирателната активност трябва да е поне 33 процента, а победители са тези, които имат най-висок резултат.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук