Урсула фон дер Лайен
На снимката: Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия счита, че последните промени в съдебната система на Полша не са достатъчни, за да позволят изплащането на милиардите евро от фондовете на ЕС за възстановяване от пандемия. Новият полски закон за дисциплинарната система за съдиите все още се анализира, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

„Вече обаче мога да кажа, че този нов закон не гарантира, че съдиите могат да оспорват статута на друг съдия, без да рискуват срещу тях да бъде започнато дисциплинарно производство“, каза тя.

Този въпрос трябва да бъде изяснен, преди да бъде освободен първият транш от помощта за Полша, потвърди Фон дер Лайен.

От месеци ЕК блокира отпускането на милиарди евро помощ за възстановяване след COVID-19, тъй като според нея в полската съдебна система има значителни дефицити.

По всяка вероятност същата съдба ще последва и България, ако не успеем да въведем механизъм за отчетност и контрол на главния прокурор. По думите на премиера на България в оставка Кирил Петков трябва да приемем 22 законови промени, за да усвоим 13 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Сред тези промени е именно определянето на независим магистрат, който да разследва главния прокурор при данни за извършено престъпление.

Неотдавна ЕК все пак се договори с правителството във Варшава по условията за изплащане на до 35 млрд. евро.

Полските власти се надяваха, че разпускането на предизвикалата противоречиви реакции дисциплинарна камара ще е удовлетвори исканията.

Камарата към Върховния съд, създадена през 2018 година, бе централна част от правосъдната реформа на консервативното националистическо правителство на Право и справедливост (ПиС). Тя имаше правомощия да наказва и освобождава от длъжност съдиите.

През юли миналата година обаче Съдът на ЕС постанови, че полската система за дисциплинарни производства в правосъдието нарушава европейското законодателство. Противници на тази реформа твърдят, че тя подкопава независимостта на съдебната система и дава възможност за политическа намеса.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук