протести срещу Гешев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е притеснена и възмутена от погазването на принципите на правовата държава, което според тях е било осъществено на 14.01.2022 г. На тази дата беше представена политическа декларация на част от народните представители от 47-то Народно събрание с призив за оставка на Иван Гешев.

Според тях това е нарушаване на принципа за разделението на трите власти, макар самият Иван Гешев преди няколко години да обяви, че не е почитател на „твърдото разделение на властите“, наред с други скандални изказвания, неприсъщи за главен прокурор. Все пак заради декларацията от ВСС ще разпратят становището до всички европейски институции, които имат отношение по случая.

„Приемаме призива за оставката на г-н Иван Гешев като главен прокурор на Република България за отявлен пример на поредно грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната власт. Считаме, че този акт на народните избраници, призвани да се ръководят от Конституцията и законите в страната в съответствие със своята съвест и убеждения руши както демократичните устои на управлението, така и основните европейски ценности“, добавят от прокурорската колегия.

Те посочват още, че обявената от трибуната на Народното събрание декларация няма юридическа стойност и очевидно е насочена към постигане на политически цели.

„Подобен род действия са израз на стремеж към отклоняване на вниманието от особено значимите обществени въпроси, затова те са недопустими и нарушават принципите за разделението на властите и върховенството на правото.“

От прокурорската колегия желаят добронамерено взаимодействие между трите власти, поради което апелират законността да бъде мярата в диалога между институциите.

Становището е прието в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Това обаче не е първият път, в който прокурорите от ВСС реагират остро на изказвания, които са негативно насочени към главния прокурор, като от там дори не бяха доволни от критичното отразяване на процедурата по избора на Гешев, когато той беше единствен кандидат.

Със своето изявление от прокурорската колегия на ВСС на практика заявяват, че чрез искането на оставката на главния прокурор със спорна репутация и ниско обществено одобрение политиците се опитват да отвлекат вниманието на българите от по-важни и по-належащи въпроси. Това, което от там пропускат е, че голяма част от тези проблеми са свързани с липсата на върховенство на закона, нуждата от съдебна реформа и промяна на функциите на главния прокурор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук