Бойко Рашков
На снимката: Бойко Рашков

В МВР трябва да се премине по най-бързия възможен начин към структурни и функционални промени и трябва да се започне от такива звена, които нямат полицейски функции. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Като пример за подобно звено Рашков изтъкна Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„Това е безспорно една изключително полезна структура, която обаче лично аз смятам, че тя трябва да се обособи в една самостоятелна агенция, която да се занимава не само с пожарогасене и спасяване на хора и т. н.”, посочи той. Тук в процеса на обсъждане на този въпрос се натъкват на няколко становища. Едното е тя да остане в МВР, но като изпълнителна агенция. Другото е тя да стане самостоятелна държавна агенция като се въоръжи със съвременна техника. „Моето лично мнение е, че това е реалното бъдеще на тази главна дирекция”, каза Рашков.

Пред депутатите в ресорната комисия, той посочи и друг спорен въпрос, който също те ще решат. „Има идея МВР болница да излезе от структурата на МВР и да премине в Министерството на здравеопазването“, каза той. Тук има поддръжници на двете тези – че трябва да стане и че тя трябва да се запази като част от МВР.

Друг проблем, който ще бъде обсъден са териториалните дирекции в страната, като служители няма да бъдат уволнявани или съкращавани, а единствената цел е преструктуриране, което да осигури брой служители, отговарящ на нуждите на съответния район.

Рашков обясни, че структурните промени ще се отразят на по-високата функционалност на МВР, като от него ще бъдат премахнати несвойствените му функции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук