Френската финансова прокуратура иска да бъде даден под съд бившият президент на Франция Никола Саркози, съобщи в. „Паризиен” като се позова на източници от юридическите кръгове.

Според изданието, прокуратурата обвинява Саркози в корупция, вземане на подкупи и тайно нарушаване на служебна тайна. Аналогични обвинения, според „Паризиен”, прокуратурата повдига и срещу неговия адвокат Тиери Ерцог и бившия главен прокурор при касационния съд Жилбер Азибер, който е пенсионер.

Според вестника, прокурор Елиан Улет вече е разпоредила започването на дело, но Саркози още не е уведомен.

Според следователите, през 2014 Саркози се опитал чрез Ерцог да получи поверителна служебна информация от Азибер. Според следствието, по този начин екс президентът искал да си върне работни записки, конфискувани при разследването на „делото Бетанкур” за незаконното финансиране през 2007 на предизборната му кампания от собственичката на френската козметична компания „Л’Ореал милиардерката Лилиан Бетанкур. През 2013 разследването срещу Саркози по това дело беше прекратено.

Лилиан Бетанкур

След края на президентския мандат на Саркози следователите са подслушвали телефонните му разговори, защото смятали, че кампанията му може да е била финансирана от Муамар Кадафи, пише „Паризиен”.

По този начин следователите разбрали за какво са преговаряли Саркози и Ерцог с Азибер, пояснява изданието. Според следствените органи, екс президентът обещал в замяна на услугата да уреди Азибер на добра работа в Монако.

„Паризиен” отбелязва, че Саркози е разговарял с адвоката си по мобилен телефон, който се водел на несъществуващо лице Пол Бисмют. Ерцог използвал телефон с предплатена карта.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук