Според „Форбс” Джеф Безос е най-богатият човек на Планетата. Основателят на „Амазон” разполага със 131 млрд. долара, което го прави и един от най-богатите хора в модерната история. Трудно е да си представим, че има по-богат човек от него. Но, той далеч не е най-заможният човек в човешката история.

Джеф Безос
на снимката: основателят на Amazon Джеф Безос

Много преди него, богатите хора са градили империи, разширявайки владенията си, използвайки армиите си и прочее.

Своеобразна революция в еволюцията на човешкия род било появяването на милионери, забогатели от собствения си труд и бизнес.

Ето кои са някои от най-богатите хора в човешката история, чието състояние надхвърля това на Джеф Безос:

№1 Хенри Форд – 200 млрд. долара

Когато Хенри Форд починал през 1947г., той оставил зад гърба си империя, чиято стойност се оценявала на 200 млрд. долара (днешни пари). Той основал автомобилната компания „Форд” и започнал да произвежда коли, достъпни за всички класи на обществото. Революционният му бизнес модел бил успешен и той бързо станал милиардер.

Хенри Форд

Форд бил известен със своите управленски възможности, а днес много от модерните лидери следват неговия пример. Форд останал в съзнанието на хората и със своите политически възгледи и приятелски връзки с Адолф Хитлер (само се сещайте какви са били възгледите му).

№2 Муамар Кадафи – 200 млрд. долара

Муамар Кадафи е единственият човек в тази класация, който принадлежи на XXI век. Либийският диктатор успял да натрупа богатството си от 200 млрд. долара като крадял от държавната петролна компания. Той бил известен със своята жестокост спрямо враговете си.

Муамар Кадафи

Кадафи е убит през 2011г. Част от сметките му все още са замразени, но властите смятат, че значителна част от богатството му все още е скрито в различни африкански страни. Част от семейството му избяга след смъртта му, но синът му Саиф ал Ислам Кадафи все още действа като политик и мечтае да стане президент на Либия.

№3 Корнелиус Вандербилт – 215 млрд. долара

Когато Корнелиус Вандербилт умрял през 1877г., той бил най-богатият човек в САЩ. Вандербилт притежавал 215 млрд. долара, благодарение на железопътните линии и корабоплаването.

През 1817г. той и негов партньор започнали да превозват хора с ферибот от Ню Йорк до Ню Джързи. Скоро бизнесът им се превърнал в империя. Въпреки това Вандербилт не бил приеман във висшето общество. Останалите богаташи го считали за грубиянин.

Корнелиус Вандербилт

За никого не било тайна, че Вандербилт изневерявал на жена си и имал незаконни деца. Според биографията му, Вандербилт „не давал пет пари” (буквално и преносно) за дъщерите си, а се интересувал единствено от синовете си.

№4 Осман Али Кан – 230 млрд. долара

През 1937г. „Тайм” обявили Осман Али Кан за най-богатият човек в света. Богатството му се оценявало на 230 млрд. долара (според съвременния курс). От 1911 до 1948г. той управлявал княжеската държава Хайдерабад и Беар, територия, която сега принадлежи на Индия. До смъртта си през 1967г., той все още бил най-богатият човек в Азия.

Осман Али Кан

Али Кан притежавал бижута за 400 милиона долара и използвал един диамант, на стойност 95 милиона, като преспапие.

№5 Николай Александрович Романов – 300 млрд. долара

Вероятно сте чували за фамилията Романови – най-известната и последната руска династия. Николай Александрович бил най-популярният от това семейство. Управлявал Русия между 1894г. и 1917г.. Но неговото царуване завършило с Болшевишката революция, която официално поела контрола в страната през 1918г.

Николай и семейството му били екзекутирани. До смъртта си Романов притежавал 300 млрд. долара.

Фамилията Романови дошла на власт през XVII век и управлявала страната в продължение на осем поколения.

Революцията, която коствала и властта, и живота на Романови, дошла като резултат от лошите управленски решения на владетеля, както и заради отслабването на политическите институции.

№6 Андрю Карнеги – 310 млрд. долара

Андрю Карнеги основал „Carnegie Steel” и притежавал 310 млрд. долара. Той бил бизнесмен и филантроп от шотландски произход. Семейството му оставило всичко в Шотландия и емигрирали в САЩ в търсене на по-добър живот. Когато Карнеги бил тийнейджър, работил в памучна фабрика и печелил по 1,2 долара на седмица.

Андрю Карнеги

След това започнал в една телеграфна компания, където се научил как да използва техниката. В процеса на работа, той разбрал много важна информация за железопътните линии и инвестиции. Карнеги направил няколко успешни инвестиции и след Втората световна война основал собствена компания.

Въпреки богатството си, Карнеги живял скромно и завещал огромна част от богатството си на благотворителни каузи.

№7 Акбар I – невъзможно да се изчисли

Акбар бил роден през XVI век и бил известен като „най-великият от Моголска империя”. По време на неговото управление, страната му съставлявала 25% от глобалната икономика.

Той инвестирал много в армията си, като целта му била да увеличи размерите на империята си. Въпреки че бил мюсюлманин, той обичал да разговаря с хора от различни религии за техните възгледи. Акбар I обичал изкуството и направил страната си важен културен център.

Акбар I

След смъртта му, новите лидери не успели да се справят с наследството му и страната скоро изпаднала в политическа криза.

№ 8 Цезар – невъзможно да се изчисли

Ако Цезар беше жив днес, неговата империя щеше да е по-голяма от тази на Безос. По време на неговото управление, Римската империя съставлявала 30% от световната икономика. Цезар имал огромно лично богатство, но колко точно никой не знае. Императорът бил много популярен сред своя народ.

Юлий Цезар

Цазар бил отговорен за постигането на мир в империята, направил много реформи, които донесли финансова стабилност. Той е останал като един от най-великите лидери в историята.

Още за Цезар може да прочетете ТУК.

№9 Чингис хан – невъзможно да се изчисли

Лидерът на Монголската империя Чингис хан бил един от най-богатите хора, някога живели на Земята.

Когато бил 20-годишен, Чингис изградил армия от с намерението да покорява племената в Азия. Той бил известен с бруталността си и с военната си тактика.

Чингис Хан

Чингис хан умрял през 1227г. при неизяснени обстоятелства, но някои хора твърдят, че паднал от коня си по време на лов. След смъртта му, Монголската империя била най-голямата в света.

Още за Чингис хан може да прочетете ТУК

№10 Манса Муса – невъзможно да се изчисли

Според много историци, Манса Муса е най-богатият човек ИЗОБЩО, който е живял на Планетата. Той бил владетел на Западна Африка през XIV век. Невъзможно е да се изчисли състоянието му, макар че много хора предполагат, че Муса притежавал около 400 млрд. долара (според днешния курс). Царството му произвеждало изключително много злато по това време.

Муса умрял през 1337г., но синовете му били крайно неспособни да управляват кралството като баща им. Това било началото на края.

Още за Манса Муса може да прочетете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!