Съкровището е престояло под земята 1000 г
Съкровището е престояло под земята 1000 г Снимката е илюстративна

Историк от Нидерландия откри уникално средновековно златно съкровище на 1000 години. Находката се състои от четири златни висулки за уши, две ленти от златен лист и 39 сребърни монети.

Лоренцо Рюйтер (27 г.) e търсил съкровището от 10-годишен и го е намерил през 2021 г. в малък северен град с помощта на металотърсач, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

„Беше много специално да открия нещо толкова ценно, не мога да го опиша. Никога не съм очаквал да открия нещо подобно нещо“, обяснява Рюйтер.  И добавя, че е било трудно да го запази в тайна две години.

Експертите от Националния музей на антиките в Нидерландия се нуждаят от време, за да почистят, изследват и датират предметите от съкровището. До момента те са установили, че има монета вероятно от около 1250 г., което ги накара да предполагат, че ценностите са били заровени в този период.

По това време бижутата вече са били на два века, допълват от музея, като добавят, че то вече трябва да е било „скъпо и ценно притежание“.

„Средновековните златни бижута са изключително редки в Нидерландия“, заявяват още от музея.

Макар че ще остане загадка точно защо съкровището е заровено, специалистите припомнят, че се е водила война между нидерландските региони Западна Фризия и Холандия в средата на 13-и век, като епицентърът е бил в областта, където е открита находката.

Откривателят смята, че е възможно влиятелен човек по онова време да е заровил ценните предмети, за да ги предпази и и се е надявал да ги изкопае, когато отново е безопасно.

Като се има предвид археологическото му значение, съкровището е дадено назаем на музея, който ще го изложи. Ценните предмети обаче остават официална собственост на Лоренцо Рюйтер, отбелязва Ройтерс.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

4 КОМЕНТАРИ

  1. Кой го намери негово е!!А у нас ако намериш нещо идват обръщат ти къщата с краката нагоре конфискуват и открадват каквото може и накрая те съдят за иманярство няма такава държава!

  2. Да това е само във България. И ако си нормален, те ти вземат здравето и живота. Понеже си намерил злато.

  3. В България за съжаление се приемат най репресиращите закони може би в цял свят Тук хората де факто нямат и частна собственност Всичко намерено в земята на собственият Ви имот пренадлежи на държавата антики, нефт, гас ако откриете в имотът си не са ваши Могат дори да Ви го отнемат и няма на кого да се плачете Дори ако имате дърва за огрев в селският си двор нямате право да си ги отреже те и да си ги пренесете в града По точно имате но процедурата е такава че по добре да си ги купите от някоя фирма – по евтино ще ви струват Това е нашата България, но до като има овце ще има и касапи!!!

  4. Освен, че ти взимат всичко ( не на всички обаче) ти обръщат къщата, тъщата, градината, комшиите и тебе и комшията и всички около теб

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук