Олександр Искрук
Олександр Искрук

Шест дни в седмицата 13-годишният Олександр Искрук от украинския град Харков тренира на пловдивски стадион. Иска да стане голям спортист. И има всички шансове да осъществи мечтата си.

Само допреди няколко месеца Олександр се е бил затворил в квартирата, която семейството му наело в Пловдив. В продължение на близо половин година не желаел да излиза навън. Прекарвал времето си в онлайн обучение към училището си в Харков и стоене между четири стени. Нямал приятели, не общувал с връстници. Близките му се видели в чудо как да го измъкнат от изолацията и депресията.

„Олександр и семейството му пристигнали в България седмица след започване на войната в Украйна. Момчето е заедно с майка си, своята сестричка, баба си и дядо си. Всички успели да се адаптират към новата среда, но не и той. Мои колеги спортисти го доведоха при мен“, разказа пред ДЕБАТИ. БГ. Радмила Станкович. Тя е треньор в спортното училище в Пловдив и в лекоатлетическия клуб „Тракия“ в града, подготвила е много шампиони в бягането.

От семейството на Олександр научила, че момчето е тренирало дълъг скок в родината си и имало успехи.

„Техниката му обаче беше трагична. Явно украинският му треньор е наблягал повече на физическата форма“, коментира Станкович. По думите й сега Сашо, както го наричат всички на стадиона, вече е отработил добра техника. Според треньорката му от него може да излезе чудесен спринтьор на 100 и 200 м, ако продължава да се готви със същия хъс и воля.

„Баба му твърди, че няма търпение за тренировките и буквално тича към спирката, за да хване рейса за стадиона“, обяснява Радмила. Тя се радва, че е настъпила тотална промяна в психиката на възпитаника й – той вече се усмихва, има желание да научи български, за да се запише в спортното училище в Пловдив. Семейството му харесва града и обмисля възможност да продаде жилището си в Харков и да остане у нас.

„Майката на Олександр и дядото работят. Не чакат на помощи. Справят се сами. Щастливи са, че момчето се е отърси от отчаянието, в което беше изпаднало, след като са напуснали Украйна“, добавя Станкович. По думите й спортният лекоатлетически клуб „Тракия“ със съпредседатели Атанас Търев и Лили Томова има традиции да работи с деца в риск от социални институции и извън тях, като им осигурява безплатни тренировки и база. Така е и с Олександр. Семейството му било изумено, че не трябва да плаща и стотинка, за да може момчето да спортува. Близките и треньорката му вярват в голямото му бъдеще на лекоатлет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук