По предварителни данни през ноември 2021 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 1.4% в сравнение с октомври 2021 година. Това съобщиха Националния статистически институт.

През ноември 2021 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 13.2% спрямо съответния месец на 2020 година.

Месечни изменения

През ноември 2021 г. повишение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 8.2%, и при преработващата промишленост – с 0.7%, а намаление – в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2.6%.

Съществен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде – с 31.1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 16.5%, производството на напитки – с 5.2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 5.0%. По-значително намаление е регистрирано при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване – със 17.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 9.4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 3.5%, производството на превозни средства, без автомобили – с 3.4%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 48.0%, в добивната промишленост – с 42.3%, и при преработващата промишленост – с 5.5%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде – с 62.7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 50.6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 22.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 16.9%. Най-голям спад е отчетен при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 28.1%, производството на напитки – с 23.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 16.8%.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!