Владимир Путин

Кризата в Казахстан е най-тежката в историята на независимостта на страната. Това заяви казахстанският президент Токаев на срещата на върха на Съвета за колективна сигурност (ОДКС) , която започна преди броени минути.

Извънредното заседание на Съвета за колективна сигурност е свикано по инициатива на Казахстан. По-рано всички държави членки на ОДКС – Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан потвърдиха участието си.

Руският президент Владимир Путин присъства на заседанието. Присъства и генералният секретар на ОДКС Станислав Засян. На срещата присъства и Акилбек Жапаров, началник на кабинета на министрите на Киргизстан. Президентът на Беларус Александър Лукашенко също присъства на срещата на върха.

Държавите членки не планират да приемат никакви документи след извънредното заседание на Съвета за сигурност на ОДКС. Главната цел на срещата, е да се обсъдят начините за нормализиране на ситуацията в Казахстан след вълната от жестоки безредици.

Токаев откри срещата с благодарности към Путин и Лукашенко за „помощта и бойното братство“. Всички страни от ОДКС се обявиха в един глас за помощ на Казахстан.

„ОДКС доказа своята значимост и ефективност. Пристигането на силите на ОДКС помогна за изтръгването на Алмати от терористите. Събитията в Казахстан са били подготвяни дълго време, разследването ще покаже колко“, каза Токаев, подчертавайки, че държавата е изпълнила всички искания на протестиращите.

Президентът каза още, че „основната цел на терористите е била опит за държавен преврат – да подкопаят конституционния ред и да завземат властта“. Той заяви, че подготовката за размириците в Казахстан е отнела много време. Според него вълната от масови безредици в Казахстан се е появила „сякаш по единна команда“.

Лидерът на републиката заяви, че банди в Казахстан са се опитали да заграбят оръжия и военно оборудване. Той също така отбеляза, че в Казахстан са били убити 16 служители по сигурността, а броят на жертвите сред цивилното население се разследва. Освен това той заяви, че в размириците в Казахстан пряко са участвали терористи, включително чуждестранни бойци.

По думите на Токаев ситуацията е била критична, Алмати и 9 областни центъра са били държани от терористи. Бойците са се прикривали зад участниците в масовите демонстрации, използвайки ги като щит, съобщи още Токаев, допълвайки, че ще представи доказателства на световната общественост за агресия срещу страната. Той назова дезинформация сведенията, че е използвана сила срещу мирни демонстранти.

По време на срещата Токаев предложи да се оптимизират сроковете за реакция при кризисни ситуации. Президентът заяви, че конституционният ред в страната е напълно възстановен и анонсира, че във вторник ще внесе в парламента предложения за нов състав на правителството. Ситуацията в Алмати вече се стабилизира, въпреки че в града продължава антитерористичната операция.

От своя страна президентът на Беларус, Лукашенко, заяви, че от ситуацията в Казахстан трябва да бъда извлечени уроци, „преди всичко за Узбекистан“. Лукашенко изрази увереност, че Токаев ще разбере истинските причини за случилото се в Казахстан. Той заяви, че има опити мироопазващите сили на ОДКС в Казахстан да бъдат представени като окупатори и призова още организацията да не се обръща към Запада за укрепването си.

„ОДКС се изправи срещу международните терористи в Казахстан и показа своя потенциал“, каза от своя страна руският президент Владимир Путин. Мироопазващият контингент ще остане в Казахстан за ограничен период от време, а след като изпълни функциите си, ще бъде изтеглен от републиката, каза той. Според него заплахата за Казахстан не е причинена от спонтанни протести, а от „тези, които са взели в ръце оръжие“.

Над 5 000 души са задържани в цял Казахстан във връзка с размириците, при които се стигна до масови грабежи, палежи, убийства на служители на реда и обезглавяване на полицейски служители. Предварителните щети възлизат на над 200 милиона долара. В неделя броят на загиналите при размириците достигна 164 души.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук