Трети март, Шипка

Напрежение в деня на националния ни празник – Трети март. Министър-председателят Кирил Петков пристигна на връх Шипка и бе освиркан. Хората скандираха „оставка“.  Заедно с премиера за официалната тържествена част за националния празник Трети март пристигна и председателят на парламента Никола Минчев, както и членове на кабинета.

И тази година минусовите температури и вятърът не спряха стотиците родолюбиви българи, които искаха да се изкачат на паметния връх, за да отдадат почит пред саможертвата на всички загинали за Освобождението. Хиляди хора се стекоха към Паметника на свободата. От сутринта има километрични колони от паркирани автомобили в прохода Шипка.

Трети март, Шипка

Заради опасенията от провокации има засилено присъствие на полиция и жандармерия. На входа на стълбите към паметника на свободата има контролно-пропусквателен пункт.

Някои от хората носят руски знамена, при пристигането на представителите на кабинета те започнаха да крещят „предатели” и „НАТО вън”.

Още преди да дойдат официалните лица един от присъстващите хвърли знамето на Европейския съюз на земята.

По време на изказването на Кирил Петков той беше замерян със снежни токи. Симпатизанти на партия „Възраждане“ опитаха да го заглушат.

„Днес не е време за политически лозунги. Време е да кажем – България над всичко, време е да се обърнем към българските идеали. Това е патриотизмът“,  заяви министър-председателят Кирил Петков.

„Днес е Трети март – ден на национална гордост, нашият национален празник. За нас е ден на свободата. Пред България се открива нова перспектива, но за да се стигне дотук е извървян дълъг и труден път на идентичност, на борба за просвета и самостоятелна църква, на борба за национално освобождение“, каза в речта си на връх Шипка председателят на НС Никола Минчев.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук