Християн Пендиков
Българинът Християн Пендиков Снимка: bТВ

Северомакедонската опозиционна партия „Левица“ информира днес с писмено съобщение, че е внесла наказателен иск срещу Християн Пендиков в Основната прокуратура в Охрид, съобщават медиите в РСМ.

Пендиков е главният секретар на българския културен клуб в Охрид „Цар Борис Трети“, който беше пребит от местни биячи в родния му град през януари. В официалните документи на разследващите в Охрид се казва, че „Пендиков е пребит поради българската етническа принадлежност“. Един от нападателите бе задържан за кратко, а делото срещу него – отложено. По време на побоя нападателят казал на притеснен случен минувач: За бугарин не си струва да се вика полиция.

„Пендиков, в качеството си на генерален секретар на неофашисткото сдружение „Цар Борис III“ е отправил обидни думи спрямо македонския народ и предизвиква омраза и разделение на национална основа“, пишат от „Левица“. И добавят, че искът е за „неверните твърдения и клевети срещу македонския народ и Македония“, които според тях е направил Християн Пендиков в интервюто си за българската телевизия bТВ през февруари тази година.

Пендиков заяви тогава, че „в Северна Македония е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин, а от полицията да не предприемат нищо“. „За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш. В Македония учим изменена, фалшива история, в която българите са фашисти и татари“, каза той в интервюто.

Според „Левица“ с тези свои думи Пендиков „уронва престижа на Република Северна Македония и се подиграва с македонския народ“.

От партията допълват конкретно, че Пендиков е обвинен в извършване на няколко престъпления, а именно – накърняване на доброто име на Републиката (чл. 178 от Наказателния кодекс на РСМ), подигравка с македонския народ (чл. 179 от НК) и предизвикване на омраза, раздор или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа (чл. 319, ал. 1 от НК).

„Практиката да не се санкционира обезценяването на основните характеристики на Македония може да доведе до сериозни вредни последици за националните интереси и сигурност в бъдеще“, пише в съобщението на „Левица“.

Припомняме, че партията „Левица“ е крайно лява, проруска и просръбска формация. Тя има двама депутати в северомакедонския парламент и преди дни се обяви категорично срещу вписването на българите в конституцията на РСМ, защото това според тях било предателство. Невписването на българите автоматично ще доведе до неприемане на Северна Македония в Европейския съюз. От това естествен интерес имат Сърбия и Русия, но не и македонците.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук