Около 2 000 медицински сестри и медицински специалисти от цялата страна излязоха на национален протест пред Министерския съвет, предаде репортер на ДЕБАТИ.БГ.

Те поискаха стартова заплата от 900 лв. за медицинските сестри и 1 100 лв. за лекарите.

На протеста, организиран от КНСБ, се чуха искания още за допълнително финансиране на клиничните пътеки.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ протестиращите заявиха, че искат промяна на цялата здравна система. Те изразиха съмнение, че парите в здравеопазването не се харчат правилно.

Малко след началото на демонстрацията, властта отвори вратите си за протестиращите. Здравният министър Кирил Ананиев и вицепремиерът Томислав Дончев се срещнаха с председателя на КНСБ.

След разговора, Ананиев обеща:

„За следващата година средствата за болниците в бюджета на НЗОК ще бъдат увеличени с над 200 милиона лева. От тези 200 млн.лв. три четвърти ще бъдат предвидени за заплати на персонала”, увери министър Ананиев.

Здравният министри каза, че в държавните болници ще бъде възможно да се достигнат нивата на заплащане, заложени в Колективния трудов договор.

„С бюджета за следващата година даваме устойчивост на допълнителния ресурс, отпуснат тази година от правителството”, каза още министър Ананиев и увери, че стриктно ще се контролира разходването на средствата за заплати.

Предвидено е през следващата година част от стойността на клиничните пътеки да бъде заделяна за възнаграждения.

Пламен Димитров, президент на КНСБ каза, че по време на срещата е било обсъдено и финансирането на детското и училищното здравеопазване.

„Средствата и за тях са завишени, но не толкова колкото очаквахме”, каза Димитров.

По думите му синдикатът ще продължи да защитава и интересите на малките и общинските болници, в които не могат да бъдат достигнати нивата на заплащане, договорени в Колективния трудов договор.

Свързана новина:

Ананиев жонглира с неясни обяснения как 50 милиона са станали на 6 милиона

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук