Здравният министър Кирил Ананиев на практика потвърди, че правителството е излъгало, че е дало 50 милиона лева на медицинските сестри, след като вчера стана ясно, че всъщност са отпуснати само 6 милиона лева.

Ананиев посочи, че за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева.

В тях 50 млн. лева са от резерва на Здравната каса, които бяха отделени за цялостно увеличение на цените на клиничните пътеки. 30 милиона лева идват по Наредбата за труднодостъпните лечебни заведения и 6 милиона лева идват от бюджета на Министерството на здравеопазването.

„Ако ние бяхме дали всичките 50 милиона лева, които гласува правителството на МЗ, то да финансира тези дейности, за които ви казах, ние щяхме да отидем на нива, свръхнива надфинансиране, и щяхме да отидем веднага като предоставени средства, като държавна помощ“.

Разминаването в средствата от 50 млн. лева на 6 млн. лева министърът коментира така:

„Когато излезе първото постановление за 30 млн. лева протестите не спряха. Тогава правителството, което винаги е обръщало внимание на проблема със заплатите на медицинските сестри, реши, че трябва да направи втора крачка, за да може наистина да се успокоят. Когато обаче се взима такова решение, от днеска за утре, винаги се слага някаква възможност, която позволява бюджетът. Имайте предвид, че това става още в първото полугодие на един гласуван бюджет. Преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е 50 млн. лева, но записахме до 50 млн. лева“.

Очаква се в петък болниците ще предоставят информация за увеличението на работните заплати, но данните на министерството сочат, че към месец юли средната брутна работна заплата на медицинските специалисти е била между 1100 до 1500 лева.

„Постановлението на МС относно въпросните 50 милиона лева от държавния бюджет съдържа формулировката до 50 милиона лева”, обясни още Ананиев на журналистически въпроси.

С тези средства – 86 млн. лева, ще има пари за всички държавни и общински болници, включително и за увеличаване на работните заплати, увери министърът.

Ананиев обаче пропусна да каже, че освободените през май 50 милиона от НЗОК бяха обещани от премиера и самия Ананиев за друго – за увеличение цените на клиничните пътеки в педиатрията, за да потушат друг протест – този на лекарите и сестрите от Детската болница „Проф. д-р Иван Митев“.

Парите от резерва на НЗОК за увеличение на пътеките не са допълнителни, тъй като са част от бюджета на здравната каса за тази година, просто е взето решение да се ползват целево за повишение на цените основно на детските пътеки.

Но според Ананиев “все става въпрос за публичен ресурс“ и източникът на финансиране не е важен.

Не е учудващо, че при това положение, протестите на медицинските сестри продължават и се оплакват, че реално не са почувствали обещаното увеличение, коментират експерти.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!