На снимката: Олександр Данилюк

Секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна Олександр Данилюк, назначен на поста само преди четири месеца, подаде оставка. Пред Би Би Си той свърза оттеглянето си с конфликт около „Приватбанк“, принадлежала на олигарха Игор Коломойски, за който се смята, че стоеше зад кандидатурата на Зеленски за президент. Данилюк заяви, че повече не може ефективно да работи в екипа на президента Володимир Зеленски.

Оставката на Данилюк беше първата наистина сериозна загуба на персонал на екипа на новия президент, изваждаща наяве борбата на групи на влияние в рамките на монолитното, на пръв поглед, украинско правителство. Той открито и остро критикува шефа на кабинета на президента Андрей Богдан, който се смята за най-влиятелната фигура в обкръжението на Зеленски, и го призовава да подаде оставка.

Въпреки това, дори след като подаде оставка, Олександр Данилюк не влиза в опозиция на президента и освен това смята, че всички прогресивни хора трябва да подкрепят Володимир Зеленски колкото е възможно повече.

„Не съм месията. Това е работа. Чувстваш, че си ефективен – правиш го. Когато в някакъв етап почувстваш, че не си ефективен, си тръгваш. Основното е, че хората трябва да разберат твоето решение, а Володимир Зеленски разбира това решение. Освен това той разбира, че ще съм готов да го подкрепя“, каза Данилюк.

На 3 октомври Зеленски назначи Алексей Данилов, бившият кмет на Луганск, за нов секретар на СНСО. През последните два месеца Данилов беше заместник на Данилюк в Съвета за сигурност.

Олександр Данилюк се присъедини към екипа на тогавашния кандидат за президент Володимир Зеленски през февруари тази година: в кампанията на най-известния комик на Украйна той беше ангажиран да установява контакти на централата с дипломати и международни организации.

Още тогава киевските експерти нарекоха присъединяването на Данилюк към екипа на Зеленски ценна придобивка за новак в политиката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!