норки

Природозащитни организации се обединиха срещу промишленото отглеждане на норки за кожа у нас. Те протестираха пред пред Министерството на земеделието. Поводът е проектонаредба за условията на отглеждане на космат и пернат дивеч. Според сдруженията готвените промени ще улеснят дейността на развъдниците за норки в страната и ще доведат до бум на нерегламентирани методи на отглеждане.

Протестиращите настояват да бъдат затворени фермите, които отглеждат норки за кожи в България. Към  момента в страната има две такива ферми за ценни кожи: едната е до старозагорското село Маджерито – собственост на Иван Ангелов, съсобственик на холдинг „Градус”, а втората е до варненското село Любен Каравелово.

По-рано тази седмица неправителствени организации излязоха с обща декларация, с която се обявяват срещу промени в Наредба 2 от Закона за ветеринарномедицинския контрол. Промените предвиждат легализирането на отглеждането на американска норка в България, която да бъде употребявана за кожи.

норки 2

Ако наредбата бъде приета на 3 септември, това ще доведе до увеличаване на екологичния риск за околната среда и здравето на хората в региона, вследствие отглеждането на инвазивен вид, какъвто е американската норка.

Проблем е и разрешаването за загробване на трупове в района. Ще се отнеме възможността за граждански контрол върху дейността на фермата, а България ще се превърне в една от малкотострани в Европа, в които този нехуманен бизнес ще се развива, категорични са организаторите на протеста.

Отглеждането на норки за кожи постепенно бива забранявано в Европа. Фермите за кожи са законово забранени в Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Холандия, Словения, Обединеното Кралство, Северна Ирландия, Македония.

Свързани статии:

МЗХГ иска изменения и допълнения на дейсността на фермите за отглеждане на норки в България

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук