Протестираща в щата Аризона на 18 април, източник: Getty Images

В САЩ вчера започнаха протести, като гражданите настояват губернаторите да премахнат мерките, свързани със затварянето на бизнесите, а икономиката да се възстанови, предават от Би Би Си.

Протестите в Аризона, Колорадо, Монтана и щата Вашингтон се очакваха в неделя, след по-ранни протести в други щати.

Исканията за смекчаване на мерките са въпреки опасността от появата на втора вълна от грипа.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде знак на протестиращите, че ги подкрепя.

САЩ се превърнаха в най-горещата точка на заразата Covid-19 с над 735 000 случаи и около 40 000 смъртни случая. През последните дни обаче се появиха признаци, че тя е достигнала своя апогей и че темповете на разпространението на инфекцията се забавят в някои щати.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзом беше първият в страната, издал  заповед за карантина, затваряйки най-населеният щат в страната от 19 март. Съседните щати на западния бряг Вашингтон и Орегон последваха този модел и дни по-късно също поставиха общите им 11,5 милиона под блокада

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви тази седмица, че щатът ще удължи мерките до 15 май. Говорейки по време на ежедневния си брифинг в неделя, г-н Куомо призова за повишено внимание към жителите, които отчаяно искат държавата да се отвори отново.

„Трябва да сме сигурни, че държим вируса под контрол“, каза Куомо. „Всички ние сме нетърпеливи да продължим с живота си.“

Тръмп изглежда подкрепя протестите срещу строгите мерки и блокирането на държавата, заявявайки в петък, че мерките в Минесота, Мичиган и Вирджиния са „твърде строги“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!