Япония планира да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала „Фукушима 1“ след две години, съобщaват световните агенции. Това предизвика протести в Южна Корея.

Това решение разгневи съседни страни като Южна Корея, отбелязва „Ройтерс“, където вече имаше акции на екоактивисти.

Правителството на Република Корея изразява изключително съжаление за решението на японските власти да изхвърлят замърсената вода от повредената атомна електроцентрала „Фукушима-1“ в океана, обяви на пресконференция в Сеул ръководителят на отдела за координация на държавната политика на страната Ку Юн Чол, обобщавайки резултатите от спешна среща на ниво заместник-министри.

Той добави, че южнокорейското правителство ще предприеме всички необходими мерки за защита на населението на страната от последиците от този ход на Токио.

„Народът на Република Корея протестира срещу решението на японските власти. На свой ред правителството ще изиска от Япония да предприеме мерки, за да гарантира безопасността на нашите граждани и да предотврати увреждане на морската екосистема“, каза Ку Юн Чол.

Ръководителят на отдела посочи също, че Сеул ще информира Международната агенция за атомна енергия за своите опасения и ще поиска от международната общност обективно да оцени действията на Токио. Освен това, Република Корея ще засили проверките за радиационна безопасност на вносни храни.

Процесът на подготовка за изпускане на вода от атомната електроцентрала в океана ще отнеме около две години. През това време ще бъде подготвено и тествано допълнително оборудване и ще бъде извършена необходимата работа

Предполага се, че изливането на радиоактивната вода в морето повече от едно десетилетие след ядрената катастрофа ще нанесе нов удар на рибарската индустрия в североизточната японска префектура Фукушима, която от години се противопоставя на тази мярка.

Японското правителство увери, че водата, която ще бъде източена, като цяло е изчистена от радиоактивни вещества. Тя отново ще бъде филтрирана за премахване на вредни изотопи и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти. Решението бе обявено около три месеца преди летните олимпийски игри в Токио. Спортни състезания ще се състоят на до 60 километра от АЕЦ „Фукушима 1“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!