За десети пореден ден недоволните от статуквото ще се съберат пред Министерския съвет и президентството в София. Техните искания са за оставка на правителството, начело с Бойко Борисов, и на главния прокурор. И единият, и другият по-рано тази седмица дадоха да се разбере, че оставки няма да има, въпреки многохилядните протести под прозорците на властта.

Въпреки дъждовното време в столицата, организаторите на протеста от т.нар. „Отровно трио” са категорични, че е и тази вечер ще се съберат, като началният час е 19:00.

В т.нар. „триъгълник на властта“ за поредна вечер хиляди се събраха, за да изразят недоволството си от властта.

Адвокат Николай Хаджигенов призова хората да се съберат на протест в понеделник в 7 сутринта в парламента, с посланието „да сме там, където ще пречим и да кажем „Всички вън“. Идеята да е да бъде блокирано Народното събрание и всички съдебни палати в страната.

Протести се провеждат и в цялата страна. Един от най-многолюдните митинги е във Варна.

В Бургас също хиляди се събраха, за да изразят недоволството си срещу правителството и поискаха неговата оставка.

На протестни демонстрации излязоха хора още в Русе, Благоевград, Пловдив и в много други градове на страната.

Протести се провеждат и пред българските посолства в Лондон и Париж.

протест в Лондон
протест в Лондон

Снощният протест

Деветият ден на протести премина относително спокойно. Протестиращите в столицата организираха шествие в града и отново са пред Министерския съвет. Малко след 21 часа протестът-шествие се върна от Орлов мост и БНТ, където демонстрантите поискаха оставката на генералния директор на обществената медия.

От трибуната на протеста, разположена на бул. „Цар освободител“ пред бившия Партиен дом и фонтаните пред президентството беше поискана още една оставка – на правосъдния министър Данаил Кирилов.

Арести

На брифинг днес началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР Радослав Стойнев обяви, че снощи са арестувани 7 души.

„Един от тях е бил с нож, а друг с наркотични вещества. Две лица, проявили агресия, са били проверени и се е установило, че са без лични документи. Има и 3 лица, които след подаден сигнал за счупено стъкло на автомобил са били заловени“, отчете Стойнев.

На въпрос дали ще им бъде повдигнато обвинение на задържаните за счупеното стъкло, той отговори, че към момента няма такава информация.

Днешният антиправителствен протест ще е десети поред и ще се проведе въпреки дъждовното време в триъгълника на властта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!