Няколкостотин души излязоха на протест в столицата на Полша, а причината – спорната съдебна реформа, приета от управляващите. С възгласи „Свобода! Равенство! Братство!“ демонстрантите призоваваха президента Анджей Дуда да наложи вето на законодателството.

Новият закон поставя Съдебния съвет под контрола на парламента. Сеймът ще избира половината му членове, а делегирани от Сената съдии – другата половина. Законопроектът също така глас, че министърът на правосъдието ще може да назначава еднолично председателите на съдилищата. Така управляващата партия, която по ирония се нарича „Право и справедливост“, отнема независимостта на съдебната власт, посочват опозицията и граждански организации. Опозицията твърди, че законопроектите ще унищожат съдебната независимост и ще нарушат демокрацията и върховенството на закона в Полша, член на Европейския съюз и НАТО.

Въпреки протестите лидерът на управляващите Ярослав Качински се зарече, че те ще продължат съдебната реформа, с цел оздравяване на съдебната система.

„Системата, която променяме, е пълна със злоупотреби. За жалост, съдебната система е част от това. Ето защо са необходими „радикални промени”, за да се стабилизира националната съдебна система”, заяви Качински.

Старшите членове на Европейския парламент заявиха, че законодателството е пречка за съдебната независимост на страната.

Манфред Вебер, който оглавява групата на ЕНП заяви, че партията „Право и справедливост” прекратява върховенството на закона и изоставя европейската общност на ценностите“.

Вестник „Газета Виборча” пише, че демонстрацията е организирана от опозиционни партии отляво и граждански комисии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук