Протестиращи настояват за оставка на правителството пред Народното събрание.  Организатор на протеста е партия „Възраждане“.

Причините за исканията им, според самите тях, са многобройни – водната криза, демографската катастрофа, кризата с въздуха и боклука, отказа от валутен суверенитет, застрашаването на финансовата стабилност, полицейския произвол. Протестиращите смятат, че няма сфера в управлението на страната, която да не е в сериозна криза.

Лидерът на движението Костадин Костадинов заяви, че са се събрали да изразят недоволството срещу управляващите, които „отровили въздуха, отхраднаха водите, продадоха златото и изгониха бъдещето на България. По думите му, трябва да има референдум за влизането в еврозоната, а не управляващите да решават вместо народа.

Любопитно в неговото изказване беше, че е против гоненето на руски дипломати под диктовката на американски чиновници.

Той заяви: „Управляващите забравиха, че ние сме техните началници“.

Над 1000 човека се събраха пред парламента, след което се отправиха към Министерски съвет, където искат разговор с премиера Бойко Борисов. Там бяха посрещнати от сериозен брой представители на полицията. Движението в центъра на София е блокирано напълно.

 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова протестиращите от „Възраждане“ през парламента да се въздържат от провокации.

„Призовавам организаторите на днешния протест пред Народното събрание да не пречат на гражданите и движението. На първата линия пред протестиращите стоят полицаите за диалог, чиято задача е да осигурят правата на протестиращите“, каза Маринов.

Той се надява да няма провокации и припомни, че организаторът на протеста Костадин Костадинов и неговата формация носят отговорност за това, той да премине по необходимия мирен начин.

Към 14:30 националният протест на движение „Възраждане“ се премести на Орлов мост и затвори движението през ключовото кръстовище. Заторено е и движението при Ректората на Софийския университет.

Автобусите в посока „Младост“ и „Дружба“ са отклонени през булевард „Драган Цанков“, ТВ кула, „Цариградско шосе“. Тролейбусите по линии 4, 5, 8 и 11 и автобус 280, 306, 84 и 184 ще въртят преди Орлов мост.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!