Във вторник, 28 септември представители на транспортния и ресторантьорския бранш излизат на протест, който се изрази в шествия, блокаж на движението на много места в страната и спиране на автобусните превози в областните градове за 2 часа (от 10 до 12 часа).

Очакват се блокади на ключови кръстовища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Хасково, Ямбол, Русе, Видин, Благоевград и Добрич.

В“ София протестиращите ще започнат да се събират още от 9.00 ч., на „Орлов мост“, автобусите и таксита ще се наредят по бул. „Цариградско шосе“ като е планирано протестното шествие да се насочи към сградите на парламента и президентството“ , съобщи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Тя напомни, че проблемите на браншовата организация са били изложени вече в писмо до президента, и изтъкна, че фирмите са затруднени заради „шоковия скок на цените на горивата“ и по тази причина настояват за компенсации.

Председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков заяви, че по данни на областните пътни управления все още няма осигурени средства за зимното почистване на пътищата, а сезонът за ремонт на пътища е изпуснат заради спрените плащания, и изрази опасения от увеличаване на броя на загиналите при катастрофи.  Международни превозвачи се оплакват от огромни опашки на граничните пунктове.

Той предупреди, че се очаква превозвачите да блокират подходите към „Дунав мост 2“ и „Капитан Андреево“.

Организаторите на протеста отбелязват, че той няма политическа насоченост. Превозвачите настояват за компенсации заради шоковия скок на горивата и за работни заплати, тъй като според тях мярката 60 на 40 не е ефективна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!