По време на пресконференция ръководителят на делегацията от евродепутати и експерти от Европарламента в България, която има за цел да проучи ситуацията с върховенството на закона в страната – София ин ‘т Велд  каза, че е важно да бъде предадено посланието, че Европа е тук, гледа, слуша и подкрепя българския народ.

„Разследването и предявяването на обвинения и налагането на осъдителни присъди за корупция за нас е проблем в България. Понякога няма разследване, а когато има – не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани“, каза София ин ‘т Велд от „Обнови Европа“ , която е и председател на Мониторинговата група.

„Дискриминацията, неравенството, изключването също са голям проблем – малцинствени групи като ромите, езикови малцинства, хора от общността ЛГБТИ. Обсъдихме и въпросът за домашното насилие над жените. Настояваме за национално законодателство за закрила на жените“, добави тя.

По думите й корупцията и свободатата на медиите са свързани.

„Корупцията не съществува само в България, но тук има прекалено много безнаказаност за нея. Корупцията разяжда обществото и държавата. Тясно свързана с този проблем е свободата на медиите. Разследващата журналистика, критичните, обективни, независими медии са изключително важни за осигуряване на добро управление, по общо и борба с корупцията, в частност“, каза още тя.

По думите й има проблем с прокуратурата в България, включително в монопола върху разследванията. Начинът, по който те се водят и по който е структурирана прокуратурата, създава риск от безнаказаност. Според нея проблемът е, че прокурорът, макар и независим, не подлежи на контрол.

На пресконференцията беше Елена Йончев от групата на социалистите и демократите и Сергей Лагодински от групата на зелените.

На останалите депутати се е наложило да си тръгнат по-рано. София ин ‘т Велд заяви, че групата е била географски и политически балансирана.

По време на двудневната си визита членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и главния прокурор Иван Гешев.

Това е първо посещение на членове на Комисията по граждански свободи в България. Освен с висши държавни и правителствени служители те се срещнаха и с различни граждански организации.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!