Норвегия слага край на въведените заради пандемията мерки, които ограничаваха социалните контакти и спъваха значителна част от бизнеса от 25 септември. Ковид ограниченията отпадат от 16,00 ч. местно време (17,00 ч. българско) в събота.

Решението повече да не се изисква спазване на физическа дистанция ще даде възможност на културните и спортните обекти в Норвегия да работят с пълния си капацитет, ресторантите отново да са пълни, да отворят врати и нощните клубове.

Министър-председателката Ерна Сулберг вече осъществи три от четирите етапа в правителствения план за постепенно отпадане на социалните и икономическите ограничения, действащи от март миналата година. Пристъпването към последната фаза обаче няколко пъти беше отлагано поради опасения от възможен ръст на заразените.

„Накратко: сега вече можем да живеем нормално“, заяви тя.

Сулберг обърна внимание, че пандемията не е приключила и е важно гражданите да се ваксинират.

„Хората ще продължават да се разболяват, затова е важно всеки да се ваксинира“, предупреди тя.

По данни на националния Институт за обществено здраве с поне една доза до момента са ваксинирани около 76 процента от норвежците, а имунизираните с две дози са 67 процента от населението.

Сулберг отбеляза, че хората, които се заразят с ковид, ще трябва да се изолират, за да не разпространяват вируса.

Ограниченията за пътуване също се разхлабват и правителството вече няма да препоръчва на гражданите да не пътуват извън Европа. Правителството ще запази някои рестрикции за пътници, пристигащи от страни с висок риск от заразяване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!